by Ovidiu 

octombrie 3, 2017

cum ceri despagubiri pentru zboruri anulate intarziate

Am vazut recent valva legata de miile de zboruri anulate de Ryanair si m-am gandit cati bani vor plati despagubiri... Dar apoi mi-am adus aminte ca acum un an am cerut si eu despagubiri pentru un zbor intarzitat. Si le-am obtinut.

Nu mai putin de £945!

Chiar daca am avut zborul intarziat, nu anulat, regula e aceeasi!

O sa-ti arat mai jos exact cum am procedat. Nu e greu!

Mai mult, tinand cont ca legea ce se refera la despagubiri pentru zboruri anulate si intarziate e o lege UE si nu UK, m-am gandit ca ar fi super sa spun exact ce si cum am facut in speranta ca orice s-ar intampla cu Brexitul, acest articol va fi util pe mai departe.

In plus, pentru ca RyanAir asigura zboruri spre si dinspre Romania sunt convins ca va fi de foarte mare folos chiar acum!

Cand ai Dreptul la Despagubiri pentru Zboruri Anulate sau Intarziate?

Ai dreptul la despagubiri daca zborul anulat sau intarziat urma sa fie sau a fost facut spre sau dinspre o tara membra UE cu o companie aeriana ce-si are sediul intr-o tara membra UE.

Insa ele se impart pe ore si pe numarul de kilometri dintre punctul de plecare si cel de sosire.

Hai sa le luam pe rand...

Zboruri Anulate

Pentru zboruri anulate ai dreptul la despagubiri numai daca se intampla cu mai putin de 14 zile inainte de plecare iar compania nu ti-a oferit un alt zbor cu orele de plecare si sosire asemanatoare cu cele initiale. Asemanatoare inseamna nu mai mult de 2 ore+-.

Insa, daca se intampla cu mai mult de 14 zile inainte de plecare, atunci nu poti cere despagubiri pentru zborul anulat.

Atat pentru zboruri anulate cat si pentru cele intarziate te-ai putea incadra si la despagubiri legate de costuri cu cazarea, transportul catre hotel, mancarea, etc. Daca e cazul, pastreaza toate chitantele pentru ca va trebui sa faci copii si le trimiti impreuna cu cererea pe care o sa te invat mai jos cum s-o scrii.

In plus, daca iti ofera un alt zbor, noteaza-ti orele de plecare si sosire pentru ca te vei putea incadra la zboruri intarziate.

Zboruri Intarziate

Zborurile intarziate pot fi cauzate si de zborurile anulate. Adica, dupa ce ti-l anuleaza pe primul, ti-l ofera pe al 2lea, dar acesta va ajunge mai tarziu de ora stabilita si in felul acesta se incadreaza la zbor intarziat in loc de zbor anulat.

Exact cum spuneam mai sus, toate despagubirile se impart in functie de distanta si de numarul orelor de intarziere.

Am citit legea cu pricina de cateva ori ca sa-mi dau seama exact cum se aplica pentru ca e destul de alambicata. Daca vrei s-o citesti si tu, o gasesti aici in limba romana. Se numeste REGULAMENTUL (CE) NR. 261/2004

Articolele ce dezbat sumele, orele si kilometrii incep cu numarele 6, 7 si 8. Problema e ca nu au fost traduse calumea si mi-a luat o juma de zi sa-mi dau seama de ce imi da cu virgula :) In fine, pana la urma am citit varianta in engleza si m-am lamurit.

Ca sa-ti usurez munca, iata mai jos 4 tabele ce simplifica cu mult tot ce scrie acolo.

Click pe fiecare imagine pentru a mari (se deschide intr-o pagina noua)

zboruri anulate fara zbor alternativ

 

zboruri anulate 14 zile

 

zboruri anulate 7-14 zile

Primele 3 tabele de mai sus se refera la zboruri anulate, iar cel de jos, la zboruri intarziate.

zboruri intarziate

Pare destul de complicat, dar in principiu, parerea mea e ca te poti incadra in 4 situatii:

 1. Avionul pleaca la ora stabilita dar ajunge intarziat la destinatie;
 2. Avionul pleaca cu intarziere si ajunge intarziat;
 3. Zborul are probleme de la plecare, te imbarca in alt avion, iar apoi ajunge intarziat la destinatie.
 4. Situatia care e live acum referitoare la RyanAir, in care se anuleaza zborul fara alte explicatii;

(daca ai fost in alta situatie, adaug-o la commenturi)

Situatia mea a fost a 2a. Ne-am imbarcat, dar avionul s-a defectat inainte de plecare. Ne-au mutat in alt avion si am ajuns cu bine la destinatie, dar cu 3 ore jumatate intarziere.

Nu s-a considerat zbor anulat, dar am intrat la categoria zbor intarziat.

Am calculat repede pe net cati KM sunt si au rezultat 1580, deci m-am incadrat (cu putin noroc) la €400 de persoana. Pentru a calcula KM, am folosit un site oarecare. Poti incerca Airmiles sau Webflyer. Ambele calculeaza distanta intre aeroporturi. Ai grija sa selectezi KM, nu mile.

Cui te Adresezi pentru Zboruri Anulate sau Intarziate?

E foarte important sa te adresezi cui trebuie pentru ca cererea ta sa aiba succes.

Iar in cazul de fata, atat de zboruri anulate cat si de cele intarziate e responsabil nu cel ce vinde biletul, ci cel ce asigura zborul. De exemplu, daca pleci in vacanta cu agentia de voiaj Thomson, dar zborul e asigurat de Tarom (desi ma indoiesc, dar de dragul exemplului), cererea trebuie facuta catre cei din urma, ei fiind responsabili cu zborul.

Dar asta poata fi un pic tricky. De ce spun asta?

Eu am plecat cu Thomas Cook in vacanta si zborul era asigurat tot de Thomas Cook. Dar compania de voiaj are alta adresa si e cu totul alta entitate juridica fata de compania aeriana. Chiar daca folosesc acelasi nume!

Deci a trebuit sa caut adresa si datele companiei aeriene pentru a ma adresa direct lor!

Iar tu va trebui sa faci la fel.

Daca nu stii care e compania aerioana ce asigura zborul, verifica biletul de zbor sau biletul de vancata. E trecuta acolo la flight operator.

Ce Scrii in Cererea pentru Compensatii?

Trebuie sa fii scurt si la obiect!

Dar pentru asta trebuie ca mai intai trebuie sa-ti fi notat exact timpii decolarii si aterizarii (de fapt, ar fi vorba de ora si minutul cand s-a deschis usa, nu cand a aterizat avionul).

In principiu, chiar daca orice companie aeriana are propriile reguli referitoare la despagubiri, cel mai bine e s-o faci in scris. N-ai cum sa dai gres cu asta!

Eu am folosit un template care arata cam asa:

Dear Sir/Madam,

Re: Compensation claim for delayed flight

Booking reference: 12577749

I am writing regarding flight MT1008 on 25.05.2016 from Manchester to Palma de Mallorca with the scheduled departure time of 06:00. This flight arrived 3.5 hours late at Palma. As such, I am seeking compensation under EC Regulation 261/2004 for this delayed flight.

The passengers in the party were (aici am trecut 3 pasageri)

My scheduled flight length was 1580 km therefore I am seeking €400 per delayed passenger in my party. The total is €1200 for all passengers.

I look forward to a full response to this letter within 14 days. If I do not receive a satisfactory response I intend to pursue my complaint further, which could mean taking it to court.

Yours faithfully, (si am semnat)

Daca vrei sa folosesti acelasi template, doar modifica datele cu ale tale. Mai poti adauga text daca e nevoie, de exemplu pentru cazare, mancare sau ce pe ce ai mai cheltuit tu banii din cauza lor (dar trebuie sa ai chitante/bonuri fiscale pe care sa le adaugi)

Desigur, daca te adresezi unei companii din Ro, scri-o in romana.

Mie mi-au raspuns repede, cam intr-o saptamana.

Mai intai mi-au trimis un email, apoi a venit si raspunsul in scris. Nu mai am scrisoarea, dar am emailul.

"Thank you for contacting us about your flight.

I am sorry that your flight with us was delayed and for any inconvenience that this must have caused you. We work really hard to ensure that when a flight is delayed the disruption caused is kept to an absolute minimum.

There are a number of factors that can contribute to a delay that have to be considered, such as Airport Authorities or Air Traffic Control, before an up to date departure time can be secured. As soon as confirmed information becomes available we commit to telling our customers at the airport or in resort.

A full investigation has been carried out to find out what the cause of the delay was and under EU Regulation 261/2004 compensation is payable on this occasion.

I have arranged for a voucher to the value of £945.00 to be sent to you to use on your next holiday. This equates to €400 per person as outlined in the Regulation. This payment is in full and final settlement for everyone on your booking"

Eu am acceptat voucherul pentru ca plec in fiecare an in vacanta cu Thomas Cook (asa m-am obisnuit). Dar legea spune clar ca sumele trebuie platite in bani, nu vouchere. Ei, incearca, dar nu esti oligat sa accepti!

Daca nu vrei voucher, scrie-le si aminteste-le din nou de articolul cu pricina. Mai exact, ca sunt obligati sa plateasca despagubirile in bani si nu in vouchere!

O alta chestie foarte importanta, cand iti calculezi timpii, ia-i in considerare pe cei de la aterizare, nu de la decolare. De exemplu, daca zborul tau are o intarziere de 3 ore la plecare, dar recupereaza pe drum si ajunge cu doar 2 ora intarziere fata de ora trecuta pe bilet, atunci nu te incadrezi pentru despagubiri.

In final, daca mai ai ceva de completat sau corectat stii unde ma gasesti!

P.s. Sper sa nu stric iar piata :) M-am uitat pe net sa vad ce zic altii si am dat numai peste firme care iti iau comision 25% sa o faca pentru tine! Eu cred ca te descurci si fara ei!

Vrei sa ajuti?

Multumesc tuturor celor ce sustin acest site prin donatiile lor!

Daca vrei si tu sa ajuti, click pe acest link!

Vrei sa ajuti la randul tau? Super! Da-i un share!

About the author 

Ovidiu

Ovidiu a ajutat mii de romani, din 2013 si pana acum, sa emigreze cu succes in UK. Nu numai atat, dar si dupa ce au ajuns aici, ghidurile sale (pas cu pas) puse gratuit pe site la dispozitia lor i-a ajutat, mai departe, sa-si creeze un viitor mai bun in UK.

 • Super.

  2 chestii :

  1- cum facem avionul sa intarzie nu ai scris.

  2 – un prieten are anul trecut 2 zboruri intarziate la wizz, 4 ore fiecare. Se mai pot recupera?

  • Asta-i partea frumoasa, ca nu scrie nicaieri nimic legat de data limita. L-am citit de cateva ori din scoarta in scoarta si n-am gasit!

   Din cate am mai inteles eu, daca vrei sa ceri compensatii pentru un zbor de pana in 5 ani, 100% reusesti. Reusesti in sensul in care o rezolvi doar cu o scrisoare bine facuta.

   Dupa, s-ar putea sa trebuiasca sa mergi pana la capat. DAR, pana la urma tot vei castiga, pentru ca nu exista o data limita impusa de UE.

 • Era mai bine sa fie text nu poza, nu merge copiat. Eu am scris ( si urmeaza sa trimit ) asta :

  Dear Sir/Madam

  I am writing regarding flight x on x from x to x with the scheduled departure time of x.

  My booking reference is x.

  This flight arrived 5 hours late at x. As such, i am seeking compensation under EC regulation 261/2004 for this delayed flight.

  The passengers in the party were: x

  My scheduled flight length was 2480 km therefore I am seeking 400€ compensation in cash ( not travel voucher ) to be transferred to:

  IBAN – x
  BIC – x
  ACCOUNT NUMBER – x
  SORT CODE – x

  I look forward to a full response to this email within 14 days. If i do not receive a satisfactory response i intend to pursue my complaint further , which could mean taking it to court.

  Yours faithfully, x.

 • Pentru un zbor urmeaza sa primesc 400euro ( multumesc ), pentru ultimul :

  First, we would like to take this opportunity to express our deepest apologies for all the inconveniences encountered during the delay of our flight W6 3017 on 28th of April due to sudden technical shortcoming.

  Please kindly note that operating without repair would consist a safety hazard, and safety must always come first, even before punctuality. I assure you that we do our best to operate our flights causing minimum damage to our passengers. We believe the fault could not have been predicted and the flight delay was outside of our control.

  Regarding your request of compensation, please consider that Wizz Air as operating air carrier shall not be obliged to pay compensation, if long delay is caused by extraordinary circumstances according to Art. 5. par. (3) of Regulation (EC) No 261/2004 of the European Parliament. Regulation (EC) No 261/2004 states that the airline shall not pay compensation for long delays, if the long delay was caused by extraordinary circumstances which could not have been avoided even if all reasonable measures had been taken.

  As under the Montreal Convention, obligations on operating air carriers should be limited or excluded in cases where an event has been caused by extraordinary circumstances which could not have been avoided even if all reasonable measures had been taken. Such circumstances may, in particular, occur in cases of political instability, meteorological conditions incompatible with the operation of the flight concerned, security risks, unexpected flight safety shortcomings and strikes that affect the operation of an operating air carrier.

  Based on the above, I regret to inform you that we are not entitled to issue requested compensation.

  Let me please draw your attention to the fact that in accordance with EC Regulation 261/2004, we are ready to refund the expenses encountered directly due to the delay such as meals, refreshments and two brief telephone calls. The amount can be reimbursed in reasonable relation to the waiting time, on top of the vouchers distributed. As for the additional expenses, we kindly ask you to forward all related receipts, as an attachment to your reply, so that we can determine a possible compensation.

  • Super!

   N-ai pt ce! Ma bucur mult!

   De fapt, cea mai mare bucurie ar fi sa-i dai un share (daca nu i-ai dat inca) :)

   Referitor la partea a doua.. bo**cks – cum ar zice englezul :))

   O incearca cu tine!

   Pe ce planeta „sudden technical shortcoming” e o circumstanta extraordinara? Pai nu ei se ocupa de avion si de reparatii? Cine trebuia sa se asigure ca avionul e in stare de functionare inainte de zbor? Mama? :)

   Ei sunt responsabili cu reparatiile si cu reviziile. Nu calatorul!

   Mai mult, ei insusi iti enumera circumstantele extraordinare exact asa cum se regasesc ele in art 261 mentionat mai sus. Pai unde se gaseste „sudden technical shortcoming” printre ele ca fiind circumstanta extraodinara?!

   Nicaieri!

   Trebuie neaparat sa le scrii din nou si sa-i intrebi care e articolul sau paragraful unde se gaseste expresia aia pentru ca vrei si tu sa verifici impreuna cu avocatul tau.

   Mai da-le 14 zile, daca nu, ameninta-i!

   p.s. cazul meu a fost la fel: am stat in avion 1 ora pana si-au dat seama ca nu merge reparat si ne-au mutat in alt avion! Ai dreptatea in mana! Nu te lasa!

   Bafta!

   • Nu ma pricep la hardball dar de ce sa nu incerc.

    OT ( sa nu mai fac thread pe forum ) : am semnat azi demisia la agentie ( pmp – tesco livingston ), sa le cer referinte sau nu are rost pentru joburi de gen ?

    • Salut Stefan,

     E o mizerie ce au astia de la Wizz. Incearca sa bage si treaba cu problemele tehnice la circustante extraordine (dar am vazut ca si Lufthansa fac asa).

     Da-le un reply (desi vad ca e cam veche sesizarea), poate e mai ok sa faci o cerere de despagubire noua).

     In cazul in care iti dau acelasi raspuns, sa le mentionezi de cazul urmator:

     „A 2014 ruling ratified by the Supreme Court, in the case of Huzar vs Jet2, says that European airlines can no longer claim technical faults as extraordinary circumstances, so must pay out compensation for flight delays of longer than three hours such cases. The court ruled that technical faults are ‘inherent in the running of an airline’ and cannot be considered extraordinary or exceptional as you have advised.”

     Si daca e cazul sa mai adaugi si:

     XXX airline failed to comply with Article 9, paragraph 2 of European Union Regulation 261/2004 by failing to offer „two telephone calls, telex or fax messages, or e-mails”.

     Lufthansa cand iti dau galusca ca e ceva nepravazut o problema tehnica la avion si nu poate fi anticipata oricate masuri de precautie si-ar lua, e o circustanta extraordinara si nu sunt responsabili sa plateasca compensatii. Daca le trimiti un reply cu cazul de mai sus, reanalizeaza cererea si aloca banii de despagubire.

  • Salut!

   Exact asta dezbate articolul de mai sus. L-ai citit? Te invata cum sa obtii compensatii fara sa platesti comisioane + un template pe care sa-l folosesti in cererea ta de compensatii + cum sa-ti calculezi sumele.

 • Salut, eu am avut probleme cu wizz air au anulat zborul și nu m-au anunțat, am mers pana în aeroport ca să îmi spună ca zborul e anulat, cum e ok sa fac reclamația pt despăgubire prin e-mail sau posta, ms mult.

 • Buna,
  Pentru zboruri nonUE exista posibilitatea sa primesc compensatie pentru zbor intarzaiat 2 ore, pierdut 2 escale si ajuns acasa in loc de 23 ore in 47 ore?

 • In cazul in care un zbor a fost anulat de 3 ori, ar fi trebuit sa primesc 3 despăgubiri?

  1. Avion 19.10 – anulat
  2. Avion propus pe 20.10 – anulat
  3. Avion propus pe 21.10 ora 10:00 – anulat
  4. Avion propus pe 21.10 ora 15:00 – ajuns la destinație

  Am stat in Munich, ca aici s-a întâmplat tot, 48 de ore.

  Zborurile 1-3 au fost Munich – Timisoara iar in final al 4-lea zbor am fost rutat Munich – București – Timisoara.

  Am făcut 3 plângeri direct la Lufthansa și mi-au răspuns doar la una din ele și mi-au spus ca doar pentru una primesc 250€ compensație.

  Ce părere aveți?

  Multumesc.

  • Parerea mea e ca ei considera ca, desi sunt 3 zboruri, toate tin de acelasi zbor care a fost anulat initial. N-am intalnit/auzit pana acum speta asta. Practic, tu vroiai sa ajungi din Munich in Timisoara. Iar ei au tot incercat pana ai ajuns.

   • Multumesc Ovidiu.

    Așa au considerat și ei. Mi-au răspuns la formularul lor de feedback online in care am pus detaliile de la primul avion, și mi-au intrat și bănuții (250€) in curs de 8 zile.

    Succes la cei care au fost in situația noastră.

    Într-adevăr e o situație foarte ciudata in cazul meu.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >