Omniprezenta Birocratie Romaneasca

scris de Ovidiu

aprilie 23, 2014

birocratia

Bai prieteni, daca va era dor de stilul absolut inconfundabil al functionarului neaos, eh, sa stiti ca mie nu-mi era. Long story short, cum ar zice englezu`, incerc sa va povestesc repede cea mai recenta „intersectare” pe care am avut-o cu sistemul romanesc. Desigur ca nu-mi doream, dar nevoia m-a impins in cele din urma. Pe scurt, luna asta ii expira pasaportul romanesc fetitei mele si zic sa facem o programare la ambasada. Ma documentez un pic pe net si observ ca ar fi si varianta Edinburgh. Din discutiile pe care le-am purtat si cu alti amici aflati in aceeasi situatie, hotarasc sa evit Londra si deci, decid sa fac o programare la Edinburgh. Gasesc pe site-ul MAE urmatoarea informatie „Appointments by Phone, fax and email or directly to the Consular Office”. Perfect, zic! Exclud din start fax-ul, e-mail-ul si drumul pana acolo si iau telefonul. Formez si astept cuminte, gandindu-ma ca o rezolv destul de repede, 2-3 minute.birocratie Total gresit! La capatul celalalt al firului raspunde o doamna, in ENGLEZA. N-ar fi nimic deosebit daca nu ar fi Oficiul Consular al Romaniei din Edinburgh. Dar e! Iar eu sunt roman! (inca) Ma gandesc ca a raspuns in engleza „by default” si incep sa-i spun (in romana)  doamnei ce si cum. Ma opreste si-mi spune ca ea vorbeste numai engleza si ca daca am sunat cumva pentru programari, sa inchid si sa folosesc adresa de email. Desi ma asteptam cumva la ceva bete in roate, la asta nu ma asteptam. Sa nu pot sa fac o programare prin telefon care dureaza mai putin de 2 minute, era ceva la care chiar nu ma gandisem. O dau pe engleza, ca deh, ea cica nu vorbea decat engleza, si incerc sa-i explic ca pe site-ul MAE scrie ca se fac si telefonic. Sec, scurt si la obiect imi zice ca ceea ce scrie pe site e gresit. Ea stie mai bine. Mi se urcase deja sangele in cap, dar ca sa nu-mi fac probleme mai tarziu, ii multumesc si inchid telefonul. Dar intrebarile inca le aveam.. Pai bai stat roman (cu „r” mic, da!) sa presupunem ca nu stiu engleza, ce fac? Sunt roman, sunt pe teritoriul altui stat, oricare ar fi el, sunt pierdut poate, sunt mort de foame, poate mi-au furat actele si m-au lasat in bucile goale si vin si cer ajutorul statului roman, iar tu imi spui ca nu vorbesti romana? Dar ce pastele matii vorbesti? Orice ambasada din lumea asta, e teritoriul statului pe care il reprezinta si deci, se vobeste limba statului pe care il reprezinta! Cum sa-mi spui ca tu nu vorbesti romana in Oficiul Consular al Romaniei? E hilar! Ma intreb..oare cand incerci sa-ti faci programare la ambasa SUA din romania, iar tu, american fiind, ti se vorbeste sau nu in engleza?! Oi fi eu prea pretentios…

In fine, mergem mai departe. Gasesc adresa de email si formulez un email. Astept raspunsul in aceeasi zi, dar nu vine. Pai de ce sa vina, sunt ocupati. Vine a 2a zi. Si de fapt nu vine. Sunt intrebat ce varsta are fetita. Nu vad cum ar putea asta schimba data sau ora la care se face programarea dar raspund repede. Astept iar degeaba. Emailul vine a 3a zi. Mi se propune o data si o ora pe care le accept instantaneu. Trimit raspunsul meu si, ca un roman umil, mai pun o intrebare „mai trebuie sa aduc si alte acte in afara celor prezentate deja pe site?” . Urmatoarea zi, desigur, primesc un email cu un copy/paste al unui paragraf de pe site. Din nou, hilar!

Si uite asa, o convorbire ce nu dura mai mult de 2min telefonic, s-a transformat in 4 zile. Sunt convins ca povestea nu se va termina aici. Astept cu nerabdare deznodamantul si promit sa va tin la curent.

Intre timp, daca ai trait ceva asemanator, te astept la sectiunea commenturi :)

Vrei sa ajuti la randul tau? Super! Da-i un share!

Despre autor

Ovidiu

Ovidiu a ajutat mii de romani, din 2013 si pana acum, sa emigreze cu succes in UK. Nu numai atat, dar si dupa ce au ajuns aici, ghidurile sale (pas cu pas) puse gratuit pe site la dispozitia lor i-a ajutat, mai departe, sa-si creeze un viitor mai bun in UK.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>