Misterul Ghiuvetei Cu 2 Robinete

scris de Ovidiu

octombrie 23, 2013

robinete uk

Imaginea face cat o mie de cuvinte!2 robinete

Am incercat sa deslusesc misterul, cautand pe net sau intreband prieteni englezi, dar inca nu i-am dat de cap.

De ce 2 robinete?

O varianta ar fi „pentru ca e mai ieftin”. Duh?!? Sloganul „save money” e folosit excesiv in UK, deci trebuia folosit si aici. Mai exact, dai drumul ambelor robinete, pui dopul si uite asa ai mixat apa. Apoi opresti robinetele si te speli cu incredere fara sa te oparesti sau sa-ti inghete mainile. In felul acesta boilerul nu sta pornit prea mult si nici apa nu curge continuu. Pare ceva „de pe la 1800” si marturisesc ca nu am folosit varianta asta. Dar ei o folosesc!

A doua varinta ar fi pentru „health and safety”. Nimic nu misca in tara asta daca nu se incadreaza in „health and safety rules”. E vorba de copii, desigur. Inca de mici, de la gradinita, sunt invatati sa foloseasca numai robinetul de apa rece, asa incat nu risca sa se opareasca accidental folosindu-l pe cel de apa calda. Atunci cand vine vorba de copii, viitorul tarii ( nu-i asa? ), „sistemul” e foarte precaut si cauta sa ofere maximum intru cresterea si dezvoltarea lor. Dar despre asta o sa vorbim in urmatoarele posturi.

Bun, si totusi, cum te speli? Eu folosesc o a treia varianta! Dau drumul la apa calda si incerc sa ma spal inainte ca temperatura apei  sa ajunga la un nivel care sa-mi creeze disconfort. Iarna nu e tocmai placut, dar te obisnuiesti cu timpul.

Vrei sa ajuti la randul tau? Super! Da-i un share!

Despre autor

Ovidiu

Ovidiu a ajutat mii de romani, din 2013 si pana acum, sa emigreze cu succes in UK. Nu numai atat, dar si dupa ce au ajuns aici, ghidurile sale (pas cu pas) puse gratuit pe site la dispozitia lor i-a ajutat, mai departe, sa-si creeze un viitor mai bun in UK.

 • Exact aceeasi nedumerire o am si eu de 6 luni de cand sunt aici. De ce 2 robinete??? Eu folosesc cea de-a 4-a varianta: pornesc ambele robinete, si iau in palme putina apa rece care o amestec cu putina apa calda, dupa care ma spal linistit pe fata (asta in cazul in care am „amestecat” corect „apele” :)) ).. „health and safety” si „save money”, ok… dar chiar asa?

  • Acum am gasit alta varianta, cea mai buna, cred :)

   Am o setare la centrala, care cred ca o au toate centralele de fapt, de unde pot controla temperatura apei menajere. Asa ca am setat-o „calduta” si ma pot spala linistit :)

 • Buna. Apropos de copii, care e situatia prescolarilor in uk? Cum e cu gradinitele in uk? Ai putea oare sa scrii un articol despre acest subiect?

  • Buna,

   nu esti singura care m-a intrebat si m-am gandit serios sa scriu ceva folositor pe tema asta si promit s-o fac :)

   Ca idee, gradinitele sunt destul de scumpe… eu plateam undeva la 160/sapt pentru full time. Cand implineste varsta de 3 ani, statul ofera niste ore gratuite pe saptamana (erau 15 inainte de noul buget, acum s-a decis sa fie 30, dar nu stiu exact daca a intrat in vigoare sau nu).

   Partea buna e ca se ocupa destul de bine de copii. Grupele sunt mici (14-15 copii) si au cate 3-4 profesoare, fapt care m-a bucurat enorm.

   In fine, e mult de povestit, asa ca promit sa revin cu un articol pe tema asta!

   Numai bine!

 • E anormal sistemul asta, vechea metoda a canalizarii folosita in ziua de azi la englezi. Apa oparita nu face bine la maini si nici aia prea rece ca nu iti arde sa te speli pe fata cu ea. Util e pt ras bagi dopu si dai drumu la ambele robinete sa se faca apa calda, sigur au si robinete moderne care misti de un maner sa echilibrezi nivelul apei de caldura sau rece dar nu toti apreciaza asta

 • Nici una dintre explicații nu prea stă în picioare. Am fost în locații cu pretenții care cu siguranță nu aveau grija economiei, unde am găsit vechiul sistem, cu atât mai puțin faza cu health and safety” pt că mi s-a întâmplat nu o dată, aproape să mă opăresc la chiuvetă. :)
  Citind pe internet și confruntând cu experiența mea de aici, am găsit o altă explicație.
  Până de curând, adică acum câteva decenii, înainte de apariția centralelor moderne, apa rece era singura considerată potabilă, deci… nu avea voie să se amestece cu apa caldă. Chestia asta a fost chiar reglementată prin lege la momentul respectiv. Un robinet defect ar fi putut permite inclusiv contaminarea apei din rețea.
  Se pare că obișnuința și o oarecare dorință de a păstra „marca britanică” face ca și în cazul unor băi noi să se perpetueze vechile obiceiuri. :)
  Am găsit și un articol românesc pe această temă, dar nu cred că se cade să pun linkul aici.

  • Interesant..

   Desi fetitei i se spune la scoala sa foloseasca doar apa rece, tocmai sa nu se opareasca.

   E un fel de X files, adevarul e undeva la mijloc :)

   Cred totusi ca e si mandria englezeasca (s-o numesc asa..) de a fi ei unici. Au chestia asta in sange, si nu numai de robinete e vorba.. Plus obisnuinta, corect. Au chestii care le fac de cateva sute de ani si nu le schimba doar pentru ca asa e „traditia”, chiar daca nu mai sunt folositoare.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >