Income Tax
 
Notifications
Clear all

[Solved] Income Tax  

  RSS

(@costin)
Trusted Member
Joined: 4 ani ago
Posts: 51
26/11/2016 10:42 pm  

Ca salariat stiu ca se plateste Income Tax si National Insurance, dar tot mai am o nelamurire in privinta income tax.

Sa zicem ca salariul este 15000 lire / an. Primii 11000 sunt neimpozabili, apoi 20%.

1. Angajarea pentru prima data in UK sa zicem ca are loc in septembrie. La un salariu minim / luna nu se trece de 11000 pana in martie (sau aprilie, nu mai stiu) cand se inchide anul fiscal. Fiecare plata saptamanala va fi fara retinerea income tax, corect?

2. Daca angajarea are loc in aprilie/mai si la un salariu minim se va depasi pragul de 11000 lire, cum se va opri income tax?

  a) automat in fiecare saptamana si apoi in martie anul urmator se returneaza tot ce s-a oprit in plus?

b) se opreste abia dupa ce se depaseste pragul de 11000?


Quote
(@ovidiu)
Admin Admin
Joined: 7 ani ago
Posts: 88
27/11/2016 2:55 pm  

Teoretic, cand angajatorul trimite informatiile catre HMRC, acestia fac un calcul estimativ pentru tot anul dupa care se vor ghida in calcularea impozitului pe profit. Daca tu vei castiga mai mult, iti vor lua mai mult anul viitor; daca vei castiga mai putin, vei cere banii inapoi la sfarsit de an sau chiar iti vor trimite ei o hartie, P800 se numeste, in care te vor anunta ca ai platit mai mult si-ti vor explica cum sa recuperezi banii.

Acum, la primul job in UK (sau la schimbarea jobului) s-ar putea ca cei de la HMRC sa-ti atribuie un "emergency tax code". Asta inseamna ca platesti 20% fara sa atingi pragul de 11000. Practic, iti opreste 20% din fiecare salariu + NINO. Destul de mult, dar ii vei recupera.

Ori, dar asta se folosea mai demult, daca era primul job in UK si lucrai printr-o agentie, nu-ti oprea taxe primele 6 luni. Probabil sa vada daca ai continuitate.


ReplyQuote
Share:
>