by Ovidiu 

octombrie 3, 2019

in uk dupa 31 octombrie blog

Vrei sa vii in UK dupa 31 Octombrie?

Nu stii daca mai poti veni? 

Sau daca poti veni, nu stii cat poti sta si ce drepturi ai?

Nu-i nimic! In acest ghid vei gasi exact ce se va intampla in UK dupa 31 Octombrie daca UK iese din UE fara un acord!

Acest articol ramane de actualitate NUMAI pentru situatia in care UK iese din UE, la 31 Octombrie 2019, fara un acord!

Tinand cont ca ne apropiem cu repeziciune de data la care UK ar trebui sa iasa din UE (31.10.2019), e normal ca intrebarea multora sa fie "ce fac, daca vreau sa vin in UK dupa 31 Octombrie?"

Aceasta intrebare o primesc aproape in fiecare zi pe email! 

in uk dupa 31 octombrie

In plus, am si vazut pe social media tot felul de informatii eronate, unele prezentate chiar in video-uri de diferiti asa-zisi avocati care cunosc legea.

Am mai vazut si diferite bloguri unde scria ca cetatenii romani vor avea garantat dreptul de sedere chiar daca se iese fara acord. (Fals!)

Si tot asa..

Asa ca era normal sa aduc un pic de lumina pentru cei ce doresc sa vina in UK dupa 31 Octombrie 2019 sau au familie/prieteni care doresc sa se mute in UK.

S-o luam cu inceputul..

Ce se va intampla In UK dupa 31 Octombrie?

Avem, in mare, 5 variante:

 1. Se ajunge la si se iese cu un acord (mai mult ca sigur va fi nevoie de o prelungire chiar si in situatia aceasta);
 2. Nu se ajunge la un acord si se iese fara la 31 Octombrie 2019;
 3. Se prelungeste articolul 50 si Brexit-ul se va produce la o data ulterioara;
 4. Se prelungeste articolul 50 si se fac alegeri, iar rezultatul lor va produce un referendum (cu Da sau Nu ca optiuni) sau o revocare directa a articolului 50 (deci, anularea Brexit-ului), sau alte situatii neprevazute acum;
 5. In plus, mai exista o lege trecuta prin Parlament care obliga Prim-Ministrul sa ceara o prelungire a art. 50 daca nu se ajunge la un acord pana pe 19.10.2019

Despre prima varianta nu discut acum. Am prezentat in articolul referitor la Drepturile Romanilor In UK Dupa Brexit ce se va intampla daca se iese cu un acord si-l voi mai updata cand va fi cazul.

Ca o mica recapitulare, daca se iese cu un acord, atunci acea perioada de tranzitie va intra in "actiune" si nu se va schimba nimic o perioada buna de timp.

Nici pentru cei ce vin, nici pentru cei deja aflati aici.

Despre variantele 3 si 4 nu discut pentru ca mai mult ca sigur nu intereseaza pe nimeni acum.

Varianta a 5a e interesanta pentru simplu motiv ca Boris a jurat ca el nu prelungeste art. 50, dar in acelasi timp va respecta legea. Vedem pe 19 Oct ce se intampla pentru ca afirmatiile lui se bat cap in cap.

Asadar, ramane varianta a 2a, cea despre care ma intreaba tot mai multi in fiecare zi...

Ce drepturi au romanii ce vin in UK dupa 31 Octombrie 2019 (in cazul unei iesiri fara acord)

Ca idee, e clar ca cei ce vin in UK dupa 31 Octombrie (in cazul unei iesiri fara acord la acea data) vor avea alt statut fata de cei ce au ajuns aici inainte.

Si vreau sa punctez aici 3 chestii care sunt super confuze: libera circulatie, aplicatia de rezidenta si drepturile romanilor in UK.

Hai sa le luam pe rand...

1. Libera circulatie In UK dupa 31 octombrie

Libera circulatie va continua pana la data de 31.12.2020. Deci un an si ceva, nu te va putea nimeni opri la vama daca vrei sa vii in UK. 

Am tinut sa mentionez acest fapt chiar de la inceput, deoarece creeaza cea mai mare confuzie.

Deci, daca vrei sa vii, poti! Vrei sa pleci, poti! Vrei sa vii, sa pleci si iar sa vii, pana la 31.12.2020, vei putea linistit! Nu exista nicio restrictie in acest sens!

Mai mult, cartile de identitate vor putea fi folosite in continuare pentru a intra si iesi in si din UK!

Exista un zvon legat de 3 luni... Cum ca ai avea drept de sedere 3 luni iar apoi ar trebui sa aplici pentru ceva. Nu este adevarat! Nu exista niciun termen de 3 luni!

Am sunat in repetate randuri la Home Office si i-am intrebat si nimeni nu stie nimic de cele 3 luni. Pentru cei ce vor sa se convinga, asta-i numarul la care trebuie sunat si intrebat: 0300 123 2253

2. Aplicatia de rezidenta In UK Dupa 31 Octombrie

Aici se schimba un pic lucrurile. 

Mai exact, daca se iese fara acord, cei ce vin in UK dupa 31 Octombrie, vor putea aplica pentru o rezidenta temporara numita Euro TLR (European temporary leave to remain).

Acest statut nu vine din oficiu (deci garantat) cum mai scriau unii pe alte bloguri, ci va trebui sa aplici pentru el.

Daca-l obtii, vei avea voie sa stai 3 ani in UK, de la data obtinerii. Ca si criterii, vor fi cam la fel ca la aplicatia pentru rezidenta (settled si pre-settled). Deci nimic complicat.

Aceasta aplicatie, Euro TLR, nu este inca valabila pe piata, ea urmand sa poata fi accesata doar in situatia in care UK iese din UE fara un acord la 31 Octombrie!

La fel ca cealalta, va fi online si GRATUITA!

In alta ordine de idei, cei ce se afla deja in UK la 31 Octombrie, vor putea aplica pentru settled/pre-settled ca si pana acum, deci nu pentru Euro TLR.

Repet, aceasta aplicatie, Euro TLR va fi la dispozitia si obligatorie doar pentru cei ce vin in UK dupa 31 Octombrie 2019 si doresc sa ramana mai departe in UK dupa 31.12.2020

Cand expira cei 3 ani, daca vrei sa continui sa locuiesti in UK, atunci va trebui sa aplici pentru noul sistem de imigratie care va fi in vigoare la acea vreme.

Desi noul sistem de imigratie e programat sa intre in vigoare la 01.01.2021, daca obtii cei 3 ani prin aplicatia Euro TLR, atunci nu esti obligat sa aplici imediat pentru noul sistem de imigratie.

Nu!

Ai 3 de statut garantat dupa ce l-ai obtinut prin Euro TLR. Abia apoi, daca vrei sa ramai in UK, n-ai cum altfel decat daca aplici prin noul sistem de imigratie (oricare va fi el, banuiesc ca ceva cu vize)

Legat de membrii familiei celui deja aflat in UK, mi s-a raspuns ca inca nu s-au primit directive in acest sens. Mi se pare mai mult decat dubios, pentru ca vor fi destul de multi ce au pe cineva aici in UK (care au deja pre/settled) si nu vor stii cum sa aplice. 

Legat de membrii familiei celui ce a obtinut Euro TLR, ei vor putea aplica la randul lor pentru Euro TLR dar, daca este obtinut, statutul va expira o data cu cel al principalului aplicant.

Vom vedea ce mai publica Guvernul pana atunci.

Oricum ar fi, voi face si eu un update. Si, daca e necesar si se ajunge acolo,  voi face si un ghid pentru noua aplicatie.

3. Drepturile romanilor in UK dupa 31 octombrie

In perioada de dupa Brexit si pana la intrarea in vigoare a noului sistem de imigratie (31.10.19 - 31.12.2020) drepturile romanilor in UK vor ramane neschimbate.

De altfel, cei ce aplica pentru noul Euro TLR si-l obtin, vor avea si ei drepturile neschimbate pe perioada celor 3 ani.

Aceste drepturi sunt:

Bun!

N-o mai lungesc. Sper ca am reusit cat de cat sa fac un pic lumina. 

In final, sunt nevoit sa repet: 

Acest articol ramane de actualitate NUMAI pentru situatia in care UK iese din UE, la 31 Octombrie 2019, fara un acord!

Daca am uitat ceva, ma gasesti la sectiunea comentarii! Nu uita sa dai un Like si  paginii de Facebook!

p.s. Guvernul actualizeaza din cand in cand tot ce publica legat de Brexit, deci se poate sa mai apara schimbari pana la 31 Octombrie. Daca apar, le voi adauga aici!

Vrei sa ajuti?

Multumesc tuturor celor ce sustin acest site prin donatiile lor!

Daca vrei si tu sa ajuti, click pe acest link!

About the author 

Ovidiu

Ovidiu a ajutat mii de romani, din 2013 si pana acum, sa emigreze cu succes in UK. Nu numai atat, dar si dupa ce au ajuns aici, ghidurile sale (pas cu pas) puse gratuit pe site la dispozitia lor i-a ajutat, mai departe, sa-si creeze un viitor mai bun in UK.

 • Salut ovidiu! Eu sunt in Anglia de 2 ani și jumate și la vara as vrea sa îmi aduc și familia dar stau in cumpăna sa mai vin sau nu pentru ca as vrea sa aplic pentru beneficii dar din câte am înțeles după brexit nu se mai poate . Tu ce ma îndrumi ?oare o sa îmi aprobe cererea? Mai mult de 16000 lire pe an nu depășesc! Mersi și aștept un răspuns din partea ta

  • Salut!

   N-am de unde sa stiu, va trebui sa aplici pentru a afla un raspuns. Totul tine de circumstantele tale, de legea in vigoare, de statutul tau de rezident, etc. etc.

 • Bună!
  Voiam sa va întreb… Iubitul meu urmează sa plece în UK.. Întrebare este dacă voi putea merge la el și dacă voi putea aplica pentru acel settled/pre setted după data de 31.12.2020.

  • Buna!

   Daca vii inainte de 31.12.2020, vei putea aplica si tu pentru pre-settled (pana in iunie 2021). Daca vii dupa 31.12.2020, nu vei mai putea aplica.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >