by Ovidiu 

aprilie 4, 2017

cum schimbi permisul de conducere in uk

Vrei sa-ti schimbi permisul de conducere in cel de UK si nu stii cum?

Nu stii ce acte iti trebuie pentru schimbarea permisului?

Nu stii ce formular sa completezi pentru a-ti schimba permisul de condure intr-unul de UK?

Nu stii cat costa?

Nu-i nimic! Iata mai jos toti pasii necesari!

Pentru a-ti schimba permisul de conducere in cel de UK trebuie ca, mai intai, sa intrunesti niste criterii si sa vezi din ce categorie faci parte: rezident sau nu - sofer profesionist sau nu. (daca esti sofer incepator, poti aplica pentru previsional)

Pentru fiecare ai de completat niste formulare pe care ti le voi explica in detaliu mai jos.

De altfel, nu esti obligat sa-ti schimbi permisul de conducere in cel de UK decat in anumite situatii pe care, de asemenea, ti le voi prezinta (tot) in detaliu mai jos.

Dar mai intai as vrea sa-ti spun de ce (cred eu) e bine sa-l schimbi.


Ce Avantaje Ai Daca Iti Schimbi Permisul De Conducere In Cel De UK

ce avantaje ai daca iti schimbi permisul in cel de uk
 • primul care-mi vine in minte e dovada de adresa - anume, o data schimbat in cel de UK il poti folosi peste tot ca dovada de adresa!
 • al doilea, ar fi asigurarea masinii - de cele mai multe ori pretul scade daca ai schimbat permisul romanec in cel de UK; pentru mai multe detalii legate de asigurare si cum s-o cumperi cat mai ieftin, citeste cu incredere Ghidul pe care-l gasesti aici!
 • si al treilea, multi iti vor cere sa ai permisul schimbat in cel de UK pentru a aplica la job-urile lor ca sofer profesionist (motivele ar fi ca asigurarea lor nu te acopera si in plus, se simt mai siguri si te pot controla mult mai usor si mai rapid la DVLA decat in tara in care a fost eliberat permisul)

Cele 3 motive mi se par mai mult decat suficiente pentru a te convinge sa-ti schimbi permisul de conducere in cel de UK!

Cand Ai Voie Sa Schimbi Permisul De Conducere In Cel De UK

Legal, ai voie sa-ti schimbi permisul de conducere in cel de UK dupa ce ai locuit aici la aceeasi adresa cel putin 185 zile.

"You’re normally a resident if you have a permanent address in Great Britain that you’ve lived in for at least 185 days"

Am subliniat acest lucru deoarece multi creeaza o confuzie legata de cele 185 zile si cred ca se refera la numarul zilelor de la data la care ai intrat in UK. Gresit!

Dupa cum se vede, se refera la o adresa la care ai domiciliul stabil de cel putin 185 zile!

Mergand mai departe, apare o alta problema ce s-a ivit nu de prea mult timp.

Si anume, multi reusesc sa-si schimbe permisul de conducere in cel de UK fara sa astepte cele 185 zile, in timp ce altii, desi nu multi, sunt rugati de catre DVLA sa prezinte documente aditionale care sa confirme adresa completata in formular.

Sincer, cred cu tarie ca DVLA face verificarea random!

Sunt foarte multi cei ce au reusit sa-si schimbe permisul de conducere in cel de UK (unii chiar din primele saptamani) ca sa cred altceva! As zice ca e chestie de noroc!

Daca n-ai cele 185 zile, nu-ti ramane decat sa incerci - pe principiul: incercarea moarte n-are!

Aceeasi problema iti poate aparea si daca doar vrei sa aplici pentru un permis provizoriu in UK. Mai multe despre permisul provizoriu gasesti aici.

Ce Formulare Trebuie Completate Si De Unde Le Procuri

 • pentru categoriile A, B si derivatele lor trebuie completat formularul D1;
 • pentru categoriile C, D, E si derivatele lor trebuie completat formularul D2;
 • daca ai peste 45 ani, pentru C, D, E si derivatele lor trebuie completat si formularul D4; acesta se refera la un examen medical pe care-l poti face la medicul tau de familie;
 • legat de cardul tahograf, nu esti obligat sa-l schimbi pana nu expira; cand expira completezi formularul D777B care-l gasesti aici pentru download sau print.

De procurat, desi le poti comanda si online, cea mai buna, mai simpla si mai rapida metoda pentru D1 si D2 este sa le ceri la orice Post Office.

Ti le da GRATUIT! Pur si simplu le ceri la ghiseu si ti le da cu tot cu plic! D4 nu prea se gaseste decat online asa ca il poti downloada sau printa de aici.

De precizat, ca formularul (oricare l-ai alege) e foarte bine structurat si contine o pagina in care, practic, te invata cum sa-l completezi.

Oricum, nimic complicat, trebuie doar sa fii atent ce bifezi pentru ca ti-l vor trimite inapoi daca nu e completat corect sau daca semnatura depaseste chenarul destinat ei.

Unde Trimiti Formularul Si Cu Ce Acte

Ai grija sa trimiti plicul la adresa stipulata pe formular si nu la adresa data de vreun prietenas sau gasita pe net. DVLA are adrese diferite pentru multitudinea de servicii pe care le ofera!

Nu uita sa lipesti poza in formular in chenarul destinat ei.

De asemenea, nu uita sa trimiti Pasaportul sau CI. De preferat CI.

Recomand sa-ti cumperi un plic autoadresat special delivery in care DVLA iti va trimite inapoi actul de identitate.

am schimbat permisul de conducere in cel de uk dar nu a ajuns si buletinul

Atentie! Noul permis si actul de identitate sunt trimise in plicuri separate. Nu te panica daca ti-au venit unul, fara celalalt!

Procesul dureaza, in medie, vreo 3 saptamani. Daca dureaza mai mult de 6, e bine sa-i suni.

Cat Te Costa Sa Schimbi Permisul De Conducere In Cel De UK

Exista o suma fixa de £43.

La ea se adauga aprox. £7 pentru ca o vei trimite prin CEC, iar asta e costul unui cec (nu uita sa pui si cec-ul in plic).

Iar apoi as adauga inca vreo £6-7 costul unui plic autoadresat special delivery (pe care de asemenea trebuie sa-l pui in plicul ce contine formularul si CI).

Te sfatuiesc sa nu te zgarcesti la cei £6-7 pentru plicul special delivery - asta inseamna ca nu poate fi livrat fara o semnatura.

Daca nu esti acasa si nu semnezi pentru el, postasul nu-l va lasa in cutia postala!

Mi se pare un pret prea mic comparativ cu ce ar trebui sa faci pentru obtinerea unei noi CI.

Daca nu stiai, CI se elibereaza numai de Ministerul de Interne deci nu poti aplica prin ambasada, asa ca iti raman decat 2 optiuni: te duci personal in Romania sau faci cuiva procura. Ambele situatii costa mult mai mult decat cei £7!

Ce Optiuni Ai Daca Nu Vrei Sa Schimbi Permisul De Conducere In Cel De UK

Presupunand ca ai motive intemeiate si nu vrei sa-ti schimbi permisul de conducere in cel de UK dar vrei sa-l folosesti, atunci te incadrezi in doua categorii:

 1. esti turist - si am mai explicat in alte articole ce inseamna asta: n-ai NINo (info despre obtinerea NINO gasesti aici), n-ai cont bancar in UK (mai multe despre cum deschizi un cont bancar in UK gasesti aici), n-ai adresa de UK (afla aici cum cauti chirie in UK),etc.; Deci nu cred ca te poti incadra aici deoarece banuiesc ca vrei sa lucrezi si sa traiesti in UK, deci sa-ti faci cont, NINO si celelalte. Si ca sa deschid o paranteza....

Indiferent ce ai mai citit pe FB sau ce ti-a mai spus cate un prieten atotcunoscator, varianta de mai sus - fara NINO, fara cont, fara adresa de UK, fara permis de UK - ESTE SINGURA OPTIUNE LEGALA care-ti permite sa conduci in UK masini inmatriculate in afara UK!!!

Oricare alta varianta ce te pune in posesia celor de mai sus, te transforma automat in rezident. Iar asta nu-ti da voie sa conduci masini inmatriculate in afara UK decat daca le importi cu acte! (adica vei fi nevoit apoi sa platesti Road Tax, MOT, etc.)

2. sau esti rezident - si aci se imparte in 3 categorii:

 • 2.a esti rezident dar ai permis doar categoriile A, B si derivatele lor - in aceasta situatie nu te obliga nimeni sa-ti schimbi permisul de conducere in cel de UK. Poti sta asa pana la 70 ani!
 • 2.b esti rezident, ai permis C+D+E si sub 45 ani - atunci poti conduce 5 ani de la data la care ai devenit rezident sau pana implinesti 45 ani! Se ia in considerare perioada mai lunga dintre cele 2 (de ex, daca aveai 43 ani cand ai devenit rezident, poti conduce 5 ani, pana la 48; daca de ex. ai 34, poti conduce pana la 45)
 • 2.c esti rezident, ai permis C+D+E si peste 45 ani dar sub 65 -  atunci poti conduce 5 ani sau pana implinesti 66! Atentie ca de data asta se ia in considerare perioada cea mai scurta (de ex, daca aveai 63 ani cand ai devenit rezident va trebui sa te opresti la 66, chiar daca n-au trecut 5 ani; daca aveai 47 ani, vei avea voie pana la 52)

Repet, variantele acestea NU aplica la categoriile A si B, ci DOAR pentru profesionisti!

De asemenea, daca esti sofer profesionist cu permis Non-UK, ca cele de mai sus, trebuie sa-l inregistrezi la DVLA in termen de 12 luni de la data la care ai devenit rezident!

Acest lucru se poate face completand formularul D9 pe care il gasesti aici.

Pe de alta parte, soferii profesionisti ce schimba permisul in cel de UK, NU trebuie sa-l inregistreze la DVLA, acest lucru facandu-l automat cei de acolo.


In speranta ca am lamurit cat mai multe aspecte ce tin de schimbarea permisului de conducere in cel de UK, te astept ca de obicei la sectiunea commenturi!

Vrei sa ajuti?

Multumesc tuturor celor ce sustin acest site prin donatiile lor!

Daca vrei si tu sa ajuti, click pe acest link!

Vrei sa ajuti la randul tau? Super! Da-i un share!

About the author 

Ovidiu

Ovidiu a ajutat mii de romani, din 2013 si pana acum, sa emigreze cu succes in UK. Nu numai atat, dar si dupa ce au ajuns aici, ghidurile sale (pas cu pas) puse gratuit pe site la dispozitia lor i-a ajutat, mai departe, sa-si creeze un viitor mai bun in UK.

  • Salut!

   Poti circula in UK cu un autoturism inmatriculat in afara UK numai daca nu esti rezident aici din punctul de vedere al celor de la DVLA. Asta inseamna ca va trebui sa nu ai permis de UK, cont bancar in UK, adresa de UK, etc. Practic, sa fii in trecere sau in concediu.

 • Buna seara sunt in ukde 2 ani ,si recent mi am gasit un job ca sofer categoria B,este vreo problema daca nu vreau sa mi schim permisul?sa il las romanesc

 • Salutare. Am 32 de ani softer B,c,e de la ghiseu mi-au dat formulary D1 chiar daca le-am explicat ca sunt sofer profesionist. Au zis ca D1 trebuie. In 5 zile a venit innapoi cum ca trebuie D2. Era si normal. Am fost si am cerut formular D2. Problema e ca mai e Un plic innauntru de zice sa fac teste la doctor …deci examene medicale. Trebuie facute sau sa trimit fara?

  • Salut!

   CPI, aici CPC, ti-l schimba automat intr-unul de UK cand schimbi permisul din RO in UK. Trimiti cardul CPC la DVSA iar ei iti vor trimite altul. Data exprirarii nu se va schimba. Dupa ce-ti expira, trebuie sa faci 35 de ore in 5 ani pentru a-l reinnoi.

   Iar pt tacho card, tre sa trimiti la DVLA D777B application form si bifezi casuta (b). O gasesti aici

   Te va costa £32

 • Salut, sunt nedumerit cu ceva, am cunostinte care si-au schimbat permisul din RO in UK, aveau doar categoria B si le-au trecut si categoria A. Altora nu le-au trecut. Multumesc!

 • Salut, am schimbat permisul recent și am întâmpinat o problema….permisul l.am primit dar nu am primit buletinul, ce pot sa fac?

   • Salut am si eu o rugăminte daca eu mi-am schimba permisu în uk si l-am avut romanesc am loat 6 puncte și nu am decat 1 an de permis si se spune că dacă ai minim 2 ani ți-l anulează ce pot sa fa să-mi iau permisu din românia? Am plătit amenda si chestia e că sunt si vinovat am loat 6 puncte fara sa stiu cum sunt regurile aici ii sa facut rau la un băiat la volan si am condus eu si pe mine ma loat poliția fara sa stiu ca trebuia sa am asigurarea pe numele meu

 • Categoriile la permisul de conducere, sunt la fel cu cele românești? Eu în România am B, C și E. În formularul D2 observ că sunt grupate C,D,E. D-ul e ca la noi? Adica Transport persoane cu autobuze și autocare?

 • Salut,

  Ce sanse am daca sunt de mai putin de 185 de zile in UK? Asta am trecut si in formular. Ai idee daca celor care le-a fost schimbat si erau intr-o situatie similara au mintit?

  • Salut!

   Ai sanse… Cum spuneam si mai sus, DVLA cere cateodata dovada celor 185 de zile. Cateodata nu! Chestia e ca nu am observat o procedura pe care o urmeaza. Tocmai de asta cred cu tarie ca o face random.

   Sunt care au reusit sa-l schimbe in prima saptamana fara probleme. Dar sunt si care n-au reusit, fiind nevoiti sa atepte cele 185 de zile.

   Nu-ti ramane decat sa astepti..

 • Salut! Felicitari atat pentru site cat si pentru cunostinte! As dori sa schimb permisul de conducere cel de Ro in cel de Uk! Problema este ca eu stau in chirie la un prieten care este propietarul casei! Locuiesc aici de aprox 6 luni! DVLA imi va cere vreun document prin care sa dovedesc ca locuiesc la adresa respectiva?
  Multumesc anticipat!

  • Salut si multam!

   De principiu, nu-ti cere. Dar exact cum am mai mentionat prin commenturi, DVLA cere cateodata dovada celor 185 zile, practic dovada de adresa. Chestia e ca nu am reusit sa observ un „pattern” in ceea ce fac ei, deci cred ca o fac random.

   La fel ca ceilalti, nu-ti ramane decat sa aplici si sa astepti.

   Bafta!

     • Am urmat pasii descrisi. Nu au reanoit pt ca vor inca o hartie cu dovada de adresa:
      – contract de inchiriere
      – extras bancar
      – o factura de curent,gaz,apa sau telefon
      – o hartie de la firma sau agentia unde luc.
      Deci vor cel putin 2 documente cu adresa de domiciliu pe ele.
      Eu am trimis doar factura de curent.

 • Salut,

  Care este procedura dupa ce permisul si CI este trimis la DVLA (Swansea) pentru exchange daca sunt in UK acum. Vor trimite licenta si CI inapoi in Ro, sau o vor trimite in UK la adresa pe care o am aici?

  Multumesc

 • Buna ziua
  Am trimis permisul la schimbat categoria B,C,E am completat numai formularul D1 nu am stiut ca trebuie si D2, am intrebat la posta daca mai trebuie ceva si nu or vrut sa ma ajute,mi a venit permisul inapoi in curs de 7 zile lucratoare insotit de formularul D1 care era completat de mine si formularul D2 care trebuia sa il completez si cecul care lam primit pentru bani ce iam primit si o foaie care scria ca mau verificat in tara si sa nu mai adaug buletinul,le am bagat in plic pe toate cum scria acolo: permisul,cecul si D1,D2 si foaia care imi cerea sa nu mai pun buletinu.lam trimis de 2 saptamani si nu mi a ajuns.ce pot face?

 • Salut,

  Spune-mi te rog ce se intampla in acea perioada in care astepti nou permis. AI voie sa conduci? Se poate cere o dovada in acest sens?

  Care este procedura pentru preschimbarea atestatelor CPC, Agabaritic, ADR?

  Multumesc!

  • Salut!

   Legat de permis, n-ai nici o problema sa conduci pana iti vine celalalt. Esti perfect legal! Daca te opreste, desi in tara asta nu se prea se procedeaza asa, (de aceea au si inventat ANPR-ul) te pot gasi usor un baza lor de date. Deci nu-ti fa probleme.

   Legat de CPC, il poti schimba intr-un de UK dupa ce-ti vine permisul, pentru ca iti va trebui seria de pe permis. Dupa ce-ti vine, trimite CPC-ul actual la DVSA folosind adresa de mai jos.

   Driver CPC
   Driver and Vehicle Standards Agency

   
PO Box 280

   Newcastle-Upon-Tyne

   NE99 1FP

   Doar scrie-le ca vrei sa-ti schimbi CPC-ul si include seria permisului. Iti vor trimite altul cu aceeasi serie. Nu costa nimic!

   Iar legat de ADR, din cate stiu eu, e un „agreement” EU in vigoare la care au aderat aproape toate tarile. De fapt, e sub egida ONU (UNECE – United Nations Economic Commission for Europe (UNECE). Asta inseamna ca e valabil in toate tarile care au aderat fara sa trebuiasca sa-l schimbi. Iar atat Romania, cat si UK sunt parte din aceasta „intelegere”. Parerea mea e ca poti sa-l folosesti linistit…

   Bafta!

  • Salut!

   Pentru C+E se face examen medical doar dupa ce implinesti 45 de ani. Oricum, daca vrei doar sa-l schimbi, nu conteaza. Apoi, daca ai peste 45 de ani si expira, va trebui sa treci un examen medical.

  • Nu cunosc informatia asta. In UK se poate circula, dar pana in ro treci prin vreo 5-6 tari fiecare cu legile ei. Va trebui sa le iei pe fiecare in parte sa cauti raspunsul.

  • Buna!

   Daca e expirat, clar nu se poate.

   Cat despre suspendare, nu cred ca se poate. Chiar era cineva aici pe site care ne-a spus ca i-au adaugat chiar si punctele din RO cand l-a schimbat aici. Deci, de verificat, verifica cineva!

 • Salut!
  Inteligent si inteligibil! Mă înclin! O întrebare:
  -cu permisul de RO, ce se va întâmpla?
  Se anualeaza?
  Se trimite la adresa din RO?
  Mulțumesc!

 • Buna seara ! Pentru schimbare de permis cat.B C E , UK ,am inteles ca trebuie un fomular D1 ,D2 si un formular medical D4 ,de regula pentru cei ce au depasit 45 ani . Deci trebuie completat si vizat de un medic ? Intreb ,ca nu am medic de familie aici in UK. Multumesc anticipat !

 • Salut,
  Am depus pentru schimbarea permisului din ro in uk pentru categoriile bcde si la posta mi sa dat doar d1 am intrebat de mai multe ori daca asta e si a spus ca da e singurul e posibil sa vina actele inapoi ca nu e bun formularul?
  Multumesc!

  • Salut!

   Mai intai aplici pentru un permis provizoriu folosind formularul D1 de la posta. Apoi cauti o scoala de soferi si te pregatesti. Urmeaza testele teoretice (sunt 2) iar apoi driving testul

   Daca stii sa conduci si vrei sa sari peste orele de condus, te poti programa singur la testele teoretice + drinving test. O poti face online.

   Succes!

 • Bună ziua,
  Mi-a expirat carnetul de conducere de 2 ani și 8 luni.
  Trebuie sa dau din nou examen în tara sau doar plătesc taxele și fac fisa medicala?
  Mulțumesc!

 • Salut ovidiu eu sunt din R Moldova am cetatenie romina…miam schimbat shi permisul din moldovenesc in romin pot sa il mai schimb o data in permis englez

 • Salut, doresc sa te intreb si eu daca am permis de proferionist BCDE trebuie sa complectez ambele formulare? D1/D2? si daca ai un ghid cum se complecteaza D2-ul ca cel de, D1 se poate gasi pe net cum se complecteaza . Multumesc

 • Buna ziua, am si eu o nelamurire sunt de 3 luni in uk lucrez ca sofer insa nu prea reusesc sa mi fac un cont bancar mai bun am de ala online.
  Vreau sa imi schimb permisul dar nu sunt lamurit cu formularele , am categoriile B,C,E pt astea trebuie sa completez 2 formulare sau doar unul ca din cate am inteles la d1 ai a,b si la d2 ai c,d,e si nu inteleg daca completezi d1 iti da doar A B iar la d2 iti da C E in cazul meu sau cum sa procedez? Sa primesc permisul cu toate categoriile fara probleme

  • Salut!

   Legat de permis, completezi doar D2.

   Legat de cont bancar, de ce nu reusesti? Ce greutati intampini? Ai citit articolul legat de cont bancar? Daca nu, il gasesti AICI.

 • Salut! Am transmis actele necesare pentru permisul provizoriu și in decurs de o săptămâna am primit licența, iar CI încă nu… știu ca poate dura pina la 3 săptămîni, dar as putea sa cer ca sa îmi transmită mai urgent CI, deoarece am o călătorie neplanificata peste hotare??? Mulțumesc!!!

   • Mulțumesc!!! Cit a mai putea dura, dacă au trecut deja 3 săptămîni din momentul cind am trimis aplicația prin posta și aproape 2 săptămîni din momentul cind am primit licența, dar CI așa și nu vine??? Ai auzit așa ceva ori e posibil sa se fi pierdut CI??? Am aplicat prin trimitere specială…

 • S-ar putea sa ma insel, insa cele 185 de zile valabile ptr a te incadra la rezidenta nu cred ca trebuie sa fie deja trecute in momentul in care aplici. Trebuie sa fie un minim de 185 de zile intr-un an calendaristic. De aceea se poate schimba si in primele saptamani. Se presupune ca vei ramane mai mult de 185 de zile si deci esti rezident.

 • Salut. As dori sa mi schimb permisul de conducere romanesc (cat: A B C +E D) dar anul trecut am avut câteva masini închiriate pe teritoriul UK cu care am avut neplăcere sa iau in jur de 4-5 camere radar toate pe restricție de 30mile .Amenzile au fost plătite la compania de închirieri încă de atunci .Intrebarea este daca i mi schimb permisul de conducere i mi vor apărea punctele pe noul permis de U K mentionez ca a trecut peste 1 an de atunci.

  • Salut!

   Era cineva aici pe site chiar care a patit-o. Si-a schimbat permisul si i-au mutat si punctele. Deci, da, le vei avea pe noul permis! S-ar putea unele din ele sa nu le mai ai, tinand cont ca au trecut 12 luni..

 • Salut! Am trimis permisul si CI pentru preschimbare. Dupa 11 zile am primit doar buletinul inapoi si un mesaj, ca se fac verificari cu privire la starea medicala, si daca e ok imi trimit permisul in urmatoarele 2 saptamani. Un sfat daca se poate! E posibil sa nu il trimita si sa fac fisa medicala?

 • Salut.

  Vin si eu cu cateva completari dupa ce mi-am schimbat permisul.

  Pasii sunt exact aceiasi descrisi de Ovidiu in articol.

  Completarea mea vine in sensul in care permisul meu expirase la mijlocul lui Septembrie iar eu l-am trimis la mijlocul lui Octombrie si mi-a fost livrat dupa 10 zile.

  Pe europa.eu scrie ca: „If you move to another EU country and your EU driving licence expires, you will have to renew your licence in the country where you usually live.”
  Prin „usually live” se intelege a trai intr-o tara timp de 185 de zile dintr-un an calendaristic din motive personale sau legate de munca

 • Salut, ai spus in articol ca ne trebuie, pentru un permis simplu cat. B, doar formularul D1 cu 2 plicuri. Unul din plicuri fiind special delivery, in care punem CI sau il lasam in plicul simplu, ca sa il trimita aia de la DVLA cu CI?
  Si daca eu pun actele si plec din UK sa muncesc in Olanda, nu poate nimeni, in afara de mine, sa primeasca plicul ala? Mentionez ca plec in Olanda sa muncesc pentru o firma din UK, si ei imi cer permis englezesc, nu inteleg asta dar in fine.
  Si ai mai zis ca pe langa CI, mai trebuie si o poza?!

  • Salut!

   Da, plicul auto-adresat il adaugi doar ca cei de la DVLA sa-ti trimita inapoi documentul de indentitate.

   Dar poti primi permisul chiar daca pleci din tara. Adica poate cineva semna in locul tau. Ideea era ca nu poate fi lasat in cutia postala. Deci sanse foarte mari sa NU se piarda. Postasul va cere o semnatura, nu neaparat a ta. Nu-l intereseaza a cui e, doar trebuie una ca sa poata lasa plicul.

   Legat de poza, da, trebuie. O poti face rapid la unul din tonomatele pe care le gasesti peste tot. Dureaza cateva minute…

 • Salut Ovidiu!
  Am perdut permisul de conducere ro ,acuma am nevoe de permis uk. Am fost la consulat si mi-am luat o confirmare ca am permis primit in Ro si nu sunt privat de el. Cum crezi? Voi obtine fara probleme permisul UK?

  • Salut!

   Adica vrei sa-l preschimbi, dar sa le trimiti hartia in loc de permis, iar ei sa-ti dea permis de UK?

   Nu stiu, esti primul care aud ca face asa. Chiar si eu sunt curios… poate mai intri pe aici sa ne spui daca ai reusit sau nu. Totusi, vad ca s-au schimbat lucrurile si acum il poti obtine aici chiar daca e expirat. Ma gandesc ca s-ar putea sa mearga si daca e pierdut..

   Bafta!

 • Salut, am permis cat B romanesc cu licenta data si luata in italia (deci permis italian schimbat in roman), in formularul D1 unde intreaba -Which country issued it?- ce raspund?

 • Salut ! Sunt de curând in UK si vreau sa îmi preschimb permisul (B C E ) , vreau sa stiu daca trebuie sa preschimb si atestatul cu cardul tahograf ?

  • Salut!

   Da, trebuie. Dupa ce-ti schmbi permisul, CPC ti-l schimba daca le trimiti o scrisoare celor de la DVSA cu numele, adresa, seria permisului is numarul de tel. Iti vor trimite unul inapoi care sa aiba aceeasi serie cu permisul. Trimite scrisoarea la

   Driver CPC
   Driver and Vehicle Standards Agency
   PO Box 280
   Newcastle-Upon-Tyne
   NE99 1FP

   Iar pentru cardul tacho, cred ca va trebui sa completezi formularul D777B pe care-l poti downloada de la DVLA. Ai link-ul aici

   https://www.gov.uk/dvlaforms

 • Sal am si eu o problema cu premisul de uk am optinut permisul in romaia acum 2ani si sase luni si dupa ce am optinut permisul am venit aici si lam preschimbat in uk la1 an si 5 luni mea fost anult permisul de conducere aici mea zis ca terebuie sa dau dinou salaa si traseu aici dupa ce am sunat la ei acum o luna si mea zis ca trebuie sa coplected formuaru d1 si mea zi ca trebuie sa platesc tacsa de 50 de lire ca treimite permisul inpoi …..

 • Salut Ovidiu!

  Am obtinut permisul de conducere cu categoriile A, B, C si E in Romania, dupa care m-am mutat in Belgia unde a trebuit sa-l schimb intr-unul Belgian fara a sustine un examen. Stii cumva daca ar trebui sa fac altceva decat sa completez si sa trimit formularul D2 la DVLA? Mentionez ca pe langa CI-ul romanesc am si CI de rezidenta in Belgia. Multumesc anticipat!

 • Buna!Pot schimba permisul românesc in cel englezesc dacă numele de La permis nu l-am schimbat după căsătorie?(celelalte acte le am schimbate) Multumesc!

 • Salut Ovidiu , am o intrebare la care teoretic am si raspunsul , adica , NU !!! Spun asta deoarece doresc sa intru in posesia unui card CPC pt soferi profesionisti . Ma aflu in UK ( Irlanda de Nord ) de 7 luni . Am experienta aprox. 22 de ani pe tir , camion , etc . De mai mult timp imi este expirat cardul CPC ( 2 ani ) si nici nu il mai am . Acum , te intreb si eu pe tine ce sansa pot avea sa urmez cursul de 35 de ore pt a putea redobandi acest card ? Precizez ca stiu engleza aprox. 20% !!! De munca am gasit in multe locuri pe aici chiar inca ma suna saptamanal unii , doar ca nu am acest card care teoretic cat si practic nu ma ajuta cu nimic dar este necesar pt angajare . Multumesc anticipat .

  • Salut!

   Sanse sa urmezi cursul, ai. Ca toata lumea…

   Te referi cumva la ce sanse ai sa treci examenul? Depinde.. e destul de complex. Oricum, merita sa incerci, pana la urma nu pierzi decat niste bani (sub £100)

   Dar ce carnet ai? EU sau UK? Daca nu l-ai schimbat inca, il poti schimba si vei primi si CPC-ul daca ai codul 95 pe spate.

   Daca nu, nu ai cum sa-l ceri din Ro? Sa-l declari pierdut? Sau ceva asemanator..

  • Din cate stiu eu, nu pierzi banii (sau nu pe toti). De ex, la aplicatia pentru rezidenta, daca nu trimiti tot ce trebuie, iti trimit banii inapoi fara o mica taxa de procesare. Cred ca e la fel si pentru permis.

 • As dori sa te întreb dacă am mașină luată în România în leasing se aplica aceleași reguli privind condusul în UK?Respectiv 6 luni?Mulțumesc!

 • Salut,știi cumva daca trebuie vizita medicală daca schimb permisul (cel românesc e valabil până în 2027)?Am 46 ani ,categ B, C, D, E

  • Salut!

   Din cate inteleg eu citind recomandarile DVLA, trebuie sa trimiti si formularul D4 (medicalul). Parctic, ei zica ca doar daca ai sub 45 de ani, nu trebuie sa-l trimiti. De aici inteleg ca daca ai peste, automat trebuie trimis („If you are an EU/EEA licence holder aged under 45 with a current lorry/bus entitlement, you do not need to send in a D4.)

 • Salut a-mi expira permisul romanesc cat b pe 20 ianuarie cum pot sa l schimb aici fără a mai merge an tara? Mulțumesc.

 • Salut..am si eu o intrebare.Pt schimbarea unui permis de conducere categoria B expirat la fel pot proceda …formularul D1de la posta…

 • Salut, la formularul D2 Trebuie sa bifez ultima căsuța din prima parte? Asta care zice, to exchange mu NON- Uk licente FOR a gb licente

 • Buna, eu am ajuns aici la jumatatea luni ianuarie si am bagar pint schimbarea permisului, din ce am observat cred ca mia aprobat schimbarea deoarece mia venit buletinul și zice ca in 2 săptămâni dacă nu sant probleme îmi trimit și permisul, deci văd ca nu este nevoie sa ai 180 de zile locuit la o adresa, după cum văzusem pe aici , deaceea am zis ca poate var interesa și vina scris aici.

 • Salut Ovidiu! Intentionez sa vin in UK peste cateva zile, iar pentru transport voi folosi masina personala inmatriculata in Romania. Din moment ce ajung voi alerga pentru actele necesare (Nino, preschimbare permis, cont bancar) si tocmai de aceea prefer sa vin cu masina personala sa ma pot deplasa rapid si pe unde am treaba. Spune-mi te rog, cat timp am voie sa conduc cu masina pe teritoriul UK ?? Am auzit ceva de 6 luni de la prima intrare in tara, chiar am vazut si la tv o stire legata de treaba asta! Sau legislatia nu-mi va mai permite din moment ce m-am aranjat cu toate actele si sunt in regula acolo? Inca o chestie: obligat masina trebuie inscrisa pe UK sau se poate face ceva pentru a plati doar road tax-ul sa pot avea drept de circulatie? Multumesc!

  • Salut!

   Cele 6 luni sunt basme. Nu scrie nicaieri asa ceva. Ce scrie insa, e ca daca esti reident in UK nu poti conduce masini inmatriculate in afara UK decat daca le importi cu acte. De exemplu, daca-ti schimbi permisul si politia te opreste si-l arati (permis de UK si masina de RO), atunci ti-o ia pe loc.

   Ai grija ca e plin internetul si FB de „baietasi” care circula de 3-4 ani asa si nu s-a intamplat nimic. Asta nu inseamna ca e legal!

   Ca sa-ti raspund la intrebare, ai putea conduce doar pana ai obtinut un document care sa arate ca locuiesti aici (Nino, card bancar, permis, etc.)

 • Buna, As dori sa intreb sotul meu are permis de conducere ro dar cu abriviatura md ,si este sofer profesionist ,s-ar putea de schimbat permisul de UK fara examen.

 • Felicitari pentru site si jos palaria pentru toata munca ta care ne ajuta enorm.
  Imi cer scuze, poate deja ai raspuns la aceasta intrebare:
  pina imi vine permisul de UK legea imi permite sa conduc?
  Multumesc!
  Sa traiesti baiat istet!

 • Ovidiu salut! Am preschimbat recent permisul italian in cel de Marea Britanie, cel italian fiind preschimbat din cel din Romania. Spunemi te rog voi avea probleme la schimbarea CPC, CPC este romanesc cu seria permisului de conducere din
  ROMANIA?

 • Ovidiu imi cer scuze ca te deranjez, dar cind trimit solicitarea pentru preschimbarea CPC Romanesc in cel din UK, este necesar sa trimit cardul romanesc in original? Ce alte acte mai sunt necesare? Poze sau altceva nu este necesar? Te rog sa ma ajuti cu un sfat!

 • Salut.vreau as schimb in permis profesionist( b,c,c+e) +card cpi+card tachograf romanesti.ce formulare trebuie as completez?

 • Un Roman mi-a zis ca el la masina cu numere de Romania plateste Rodtax ca sa poata circula peste acele 6 luni aici! Este adevarat? Am si eu masina inmatriculata in Romania si procura notariala sa o pot conduce, pentru ca este pe numele mamei mele , ami puteti spune daca pot circula complect legal fara sa o inmatriculez ?

  • Cele 185 de zile, se aplica numai daca nu locuiesti, de fapt, in UK

   Legea zice ca daca esti rezident in UK, din pct de vedere al celor de la DVLA si HMRC, atunci trebuie sa importi masina cu acte. Deci, daca ai cont bancar, NINO, permis de UK, adresa de UK, muncesti in UK, etc., atunci va trebui s-o importi cu acte.

   Deci, in teorie, cand te opreste politia, va trebui sa NU le arati nici un act care te-ar putea lega de UK. In plus, cum demonstrezi ca ai sub 185 de zile de cand esti in UK cu masina?

 • Buna! Eu am avut permis de UK cat B si l-am schimbat in romanesc. Acum daca vreau sa- l am din nou de UK trebuie sa-ltrimit din nou pe cel romanesc la DVLA?

 • Salut!
  Am platit si acea taxa de siguranta, dar daca nu voi fi acasa cand vine postasul, pentru a semna, cum voi putea recupera plicurile?

 • Buna ziua. Felicitari ! Legat de preschimbarea permisului de conducere. Am permis de conducere emis in Spania si as dori sa stiu daca pasii sunt aceeasi pentru obtinerea permisului in UK. De mentionat ca cat.B am obtinut-o in Romania iar C si E in Spania. Mutumesc.

 • Salut. Eu sunt din Republica Moldova si am permis de conducere moldovenesc, cum fac in acest caz, tot ca si cu permisul roman.? Mersi

 • Buna am o intrebare pe care nu o gasesc pe net , cand am ajuns in UK am aplicat ptr provisional licenece fara sa stiu ca se putea aplica ptr full dar de fapt aveam nevoie de ele 185 zile de rezidenta la aceasi adresa ,ideea este ca acum vreau sa il transform in Full licence ce pot face cu provisional licence ,le trimit pe amandoua sau il trimit doar cel romanesc sa il schimb in cel de UK ,Multumesc astept un raspuns daca aveti vreo idee,

  • Buna!

   In teorie, nu stiu cat de legal ar fi sa ai 2 permise. Fiind deja in baza de date a UK, cred ca cel mai bine ar fi sa continui cu cel de UK, dar asta ar insemna sa faci scoala, sa dai examen, etc. etc.

 • Salutare, daca am lovit o masina parcata, fiind cu masina de serviciu, caror riscuri sunt expus? Mi s-a spus ca va trebui sa suport reparatia masinii lovite si a celei de serviciu, desi asigurarea se ocupa deja de aceasta

 • Salut Ovidiu,

  Numele meu este Cosmin,

  In primul rand vreau sa te felicit pentru toate sfaturile pe care ni le dai tuturor, pentru explicarea in detaliu a fiecarei probleme in parte si pentru tot ce faci pentru noi ceilalti ca sa ne fie mai usor. Banuiesc ca tu te-ai confruntat cu toate aceste probleme si a trebuit sa le infrunti singur. Ceea ce faci tu, nu multa lume este dispusa sa faca. FELICITARI !!!

  Acum am si eu o intrebare, daca ma poti ajuta cu un raspuns m-as bucura enorm.

  Am sa iti povestesc pe scurt situatia, dar am sa pun accent pe punctele importante ca sa intelegi despre ce este vorba.

  Situatia sta in felul urmator:
  2015 Romania: Un accident de circulatie, fara victime, doar cu pagube materiale. Soferul autoturismului pe care l-am lovit a mers la spital ca il durea mana, capul,etc…(vroia banuti).
  Mi se ofera dovada cu drept de circulatie pe parcursul anchetei (6-7 luni de zile),care am dreptul sa o reinnoiesc la 30 zile, bun!
  Timp de 4 luni, am mers de fiecare data cu o saptamana inaimte de expirare sa o reinnoiesc. In a 5 a luna, (lenea e cucoana mare + cand esti smecher) lasa ca ma duc maine, lasa ca ma duc LUNI, a expirat dovada, iar eu am mers vreo 4-5 zile cu dovada expirata.
  M-a oprit un nenea politist de la locala, „nu am avut actele la mine” declaratie la sectie si du-te tare acasa. Buuun! Trec lunile acelea de ancheta, imi iau permisul inapoi de la Udriste Bucuresti, toate bune si la locul lor.
  Intre timp m-au verificat au vazut ca am mers pe dovada si aceea expirata, si m-am ales cu dosar penal DAR fara sa stiu de aceasta problema.

  Ianuarie 2019: Mi-au retinut permisul pe 3 luni de zile pentru viteza. Trec cele 3 luni, ma duc sa imi iau permisul, si….SURPRIZA! „Nu va putem da permisul ca aveti un dosar penal din 2016 ca a-ti condus fara permis”. Deja uitasem de prostia mea din urma. Si le zic nu are cum,este o greseala..in fine, m-au lamurit cum sta treaba, ca abea in aprilie 2019 a ajuns dosarul la ei (Udriste) sinde aceea am putut comduce pana in prezent, etc etc….

  Intrebarea mea este urmatoarea:
  Eu aici, imi pot obtine permis de UK, avand in vedere ca am acel dosar penal din 2016?

  Multumesc!

  • Salut!

   Chiar era cineva pe aici pe site care a aplicat pentru provisional desi avea deja permis si l-a obtinut. De aici deduc ca nu verifica nimeni daca ai sau nu deja permis in alta tara.

   Doar ca va trebui s-o iei de la capat cu scoala de soferi, examen, etc.

 • Salut!
  Nu am inteles exact daca odata cu formularul si CI trebuie sa trimit si permisul obtinut in Romania sau verifica ei existenta si valabilitatea online. Daca il trimit pe cel original (sau… merge si copie?), o sa il primesc inapoi, sau doar pe cel UK si CI-ul?
  Multumesc!

 • salutare tuturor si felicitari pt munca depusa aici ……
  numele meu este MIHAI si vin si eu cu o intrebare mica :
  –-baiatul meu la ora actuala are permis de 1 si o luna romanesc ,din cate am citit aci [am citit tot] ….)))) ,dupa ce v-a copleta si trimite la DVLA pentru schimbarea permisului romanesc in permis de uk ,––intrebarea–-CUM FACE DOVADA EXISTENTEI PERMISULUI IN CAZ DE I SE V-A CERE LA UN EVENTUAL CONTROL [DE POLITIE] PE STRADA ,ADICA CU CE POATE DOVEDI ????……..multumesc anticipat , numai bine

  • Salut!

   Te referi in cazul in care va trebui sa-l arate, in timp ce permisul e trimis la DVLA, iar cel nou n-a sosit inca?

   In primul rand, aici politia nu te opreste pentru „control de rutina”. De aceea folosesc ANPR-ul, ca sa nu te opreasca aiurea.
   Si 2, legea spnune ca poti conduce in timp ce-ti trimiti permisul la schimbat atata timp cat nu depasesti categoria pentru care ai permisul.

   Daca tii neaparat sa le arati ceva, poti pastra bonuletul de la posta, pe care scrie ca ai trimis ceva la DVLA.

 • Salut, un mic update: regula cu 185 zile la o adresa s-a modificat in „To apply for a GB driving licence, you must be normally resident in the UK for more than 185 days in a calendar year”. Asa scrie pe formularul D1 sectiunea 2. unde te si intreaba „What date did you come to live in the UK?”. Practic nu cred ca se pune problema sa faci dovada datei pe care o treci acolo…

  • Pe INF1D (instructiunile de ompletare pt D1) scrie clar ca:
   To be normally resident you must usually live in the United Kingdom for 185 days in each calendar year. Applicants who are not UK citizens or nationals of another European Union (EU) or European Economic Areas (EEA) country will need to provide evidence of their residency status…
   deci pentru cei care vin din EU nu se vor solicita acte doveditoare :)

  • scuze acu am vazut raspunsul in comentariu a DA se poate conduce o masina cat timp e la DVLA permisul de RO trimis…merci

 • o intrebare…daca am trimis permisul de RO la DVLA pentru schimbare…apoi mi am cumparat masina…acum ce fac cu asigurarea ? de condus pot conduce cu dovada de la posta DAR fara asigurare nu pot conduce deci cum imi fac asigurare fara permis auto…se poate face ?

 • Salut…am permis European si acum doi ani am avut probleme cu politia in anglia din cauza asigurarii..mi au luat masina etc..Se intampla ceva daca il schimb in permis englezesc?

 • Cum pot sa-mi redobandesc și eu NINO-ul pe care l-am pierdut împreună cu tot ce aveam în portofel ținând cont c-am sunat la ei dar nu mă mai gasesc în baza lor de date.Ce mi-a ramas de facut mai repede că să pot merge mai repede la muncă?

  • Nu-ti trebuie dovada ca ai NINO ca sa poti munci, ci iti trebuie doar sa-l stii pe de rost ca sa-l completezi pe unde ai nevoie. Il stii pe de rost? Daca da, atunci n-ai nici o problema.

   Daca nu, atunci cauta aici pe site articolul despre NINO unde scrie cum sa-l recuperezi.

 • Bun seara am trimis permisu la schimbat de 5 luni și nu mi-l mai găsești când sun la eu nu ma găsesc nici după adresa și nici după nume ce pot sa fac sa îmi recuperezi permisu

 • Salut Ovidiu, doar ce am citit tot ce ai scris tu mai sus…dar vin si eu cu o intrebare…doar ce am ajuns pe data de 14 octombrie in UK si vreau sa schimb permisul.. trebuie sa demonstrez cumva ca stau la adresa pe care o completez in formular? Si daca fac chestia asta…pe data de 24 am programare la NINO pot sa ma duc cu pasaportul?(cand am facut programarea am facut.o cu datele de pe buletin)
  Multumesc!

  • Salut!

   In teorie, trebuie sa astepti cele 185 de zile inainte sa aplici. Insa, exact cum spuneam, sunt unii care aplica imediat dupa ce ajung in UK si nu intampina niciun fel de problema. Altii, sunt rugati sa prezinte o dovada de adresa. Depinde de norocul tau..

   Legat de NINO, da. Poti merge cu pasaportul

 • Salut
  Am trimis permisul EU impreuna cu buletinul sa fie schimbat in UK, cam in cat timp estimativ ar trebui sa ajunga si daca le trimit impreuna sau separat. Multumesc!

 • Salut! Dețin permis conducere uk care a expirat
  Cum asi putea reinoi permisul eu fiind în țară ro.este posibil din ro. să aplic ptr.reinoire

 • Buna ziua.sunt in uk si am pierdut atestatul de transport marfă cpc.nu am posibilitate sa ajung in romania pt al da pierdut.as dori sa scot altul si am inteles ca pot da cpc in uk.ma puteti ajuta cu ceva informații?

   • Salut ovidiu daca miau expirat categoriile c+e dar am cat. b valabil pe un permis de romania ..daca as vrea sa il schimb in permis de uk imi reinoieste valabilitatea la categoriile C E? ce trebuie sa fac?

 • Buna, Imi poti spune daca pot conduce cât timp este trimis permisul pentru a fi schimbat pentru uk, sau trebuie să astept sa se întoarcă???? Multumesc

 • Salut Ovidiu…
  Sunt rezident din septembrie anul trecut în uk și încă nu mi-am schimbat permisul, am 54 de ani și categoriile B+D… Posibil să fiu amendat pt întârzierea schimbării permisului?
  … Mulțumesc…

 • Salutare tuturor, as dori sa stiu ce trebuie sa fac ca sa aplic pentru card tahograf. Mentionez ca am permis UK si cat B C E. Dar nu am card, nu aveam nici in romania pentru ca nu am lucrat pe masina mare si nu am făcut.

  Ps: cand am schimbat permisul am primit si cat A cu specificația (12.Codes): 79(3)
  Ce inseamna asta ? Pot conduce orice tip de motor ? Chiar si de 600cm3 ? MULTUMESC ANTICIPAT si numai bine la toată lumea

 • Salut.
  Spune-mi te rog DACA as putea reusi sa-mi fac Private hire license DACA am permisul romanesc cu Md pe spate si sunt in tara asta de 5 ani? Permisul Md din 2009 schimnat romanesc 2018. Multumesc

 • Buna!
  Am permisul de conducere ro, categoria b, expirat de aprox 2 ani. Este vreo varianta sa-l pot schimba cu unul de UK fara a merge in tara?

  • Salut!

   Nu au cum sa-ti schimbe permisul intr-unul de UK daca cel de Ro e expirat. Iar din cate stiu, la Ambasada n-ai cum sa-l faci. Deci, ori te duci in Ro, ori ii faci cuiva procura.

 • Salut, sunt de 2 luni in UK si vreau sa schimb permisul, cat. B.
  What date did you come to live in the UK? (Formula D1) ce data trec acolo? Daca trec data cand am sosit, schimba oare permisul pentru ca nu am fost in UK 185 zile sau scriu o alta data? Mersi

  • Salut!

   Exact cum spuneam si mai sus altora… unii aplica fara cele 185 de zile si-l primesc fara probleme. Altora, insa, le cere dovada. Depinde cum ti-e norocul…

   Daca treci data reala, si n-ai 185 de zile, sigur nu ti-l da. Daca treci alta data, atunci depinde de noroc :)

 • salut , o intrebare scurta
  eu sunt in romania , am trimis permisul si buletinul unui prieten in uk , mi le-a trimis la schimbat si dupa 11 zile a venit postasul la adresa cu un plic mare negru si i-a zis ca nu poate sa i le dea lui ci trebuie sa ma prezint eu personal la posta sa le ridic , ai auzit de asa ceva ? posibil sa ma fi respins ? nu stiu .. zic

  • Salut!

   Se poate sa fie „Signed For”. Dar si asa, nu te intreba postasul cine esti.. doar semnezi si-ti da plicul/pachetul.

   Dar si la posta, te poti duce pentru altcineva daca ai ID-ul respectivului. Deci prietenul tau, se poate duce sa ridice plicul tau daca ar un ID al tau. Si cu un card bancar merge.

 • Felicitări pt site!Eu trebuie sa fac acel training de 35 de ore dar nu știu lb engleza .Unde as putea face in lb Romana sau italiana?Va multumesc

 • Salut Ovidiu! Felicitari pt. Site! O nelamurire…Cu permis de sofer profesionist RO putem sa incepem sa cautam de munca/ muncim pe la agentii pana il trimitem la schimbat? Se aplica si pentru CPI/CPC, Card tahograf ? Si inca ceva, putem incepe sa muncim fara a avea NIno? Mersi anticipat!

  • Salut!

   Poti incepe munca fara NINo si poti incepe cautarile pe la agentii. Problema e ca, lucrand ca sofer prin agentie, de cate ori te duci la munca va trebui sa ai permisul, CPC-ul si cardul tacho la tine. Nu prea te lasa sa muncesti fara ele. Fara CPC sigur nu te lasa

 • Avem o problema aici: prin 2024 – 2025 vreau sa plec back to my home. Se zice ca din 2021 cand se debaraseaza total GB de UE permisul britanic nu va fi recunoscut in tara noastra. Din cate am observat la toate gradele imi apare codul 70ROU… dupa verificari am constatat ca acel cod inseamna permis schimbat in modelul britanic din tara de origine a mea fiind RO. B-ul lam obtinut in Spania si restul in Romania. Crezi ca as avea probleme sa fie recunoscut carnetu britanic in tara? Atat timp cat eu nam dat examenele in GB doar am schimbat carnetul pe interes de servici… oricum merg si la protectia consumatorului daca DRPCIV face gat nu scapa ei.

  • Nu stiu… va trebui sa-ntrebi autoritatile din RO. Ei ar trebui sa stie, ei sunt cei care vor decide daca sa accepte sau nu premisele UK dupa Brexit

 • Salut , in caz ca permisul de România a expirat și sunt pe teritoriul UK se poate prelungi aici sau se poate preschimba in permis englez .

  Multumesc !

  • Salut!

   Nu-l poti schmimba atata timp cat e expirat. Iar de prelungit, nu cred, pentru ca nu tine de Ministerul de Externe, deci nu cred ca e un serviciu ce-l poti face la Ambasada.

 • Buna ziua. In Aprilie îmi expira permisul de UK. Întrebarea mea este dacă pot sa schimb și permisul și totodata adresa, fiindcă nu mai stau pe adresa specificata in permis? Sau trebuie sa le fac pe rând?

 • Salut .soția are permis rominesc și scade este posibil să-l re înnoiască in uk Menționez nu vrea să-l schimbe in englezesc permisul

 • Am si eu o intrebare , recent am schimbat permisul din ro in ce din Uk , dc mi a pus doar categoria B cand eu am si B1 ?

 • Bună ziua,

  Vreau să-mi schimb permisul românesc în permis englezesc.
  Se trece undeva pe formularul D1 seria permisului de conducere românesc?
  În afară de taxă, permis de conducere românesc, carte de identitate, plic auto-adresat și formular se mai trimite ceva în plic?

  Mulțumesc frumos pt. ajutor.

 • Salutare, as dori sa intreb legat permis care e pe romania si de CPC marfa si vreau sa le schimb pe uk , iar CPC-ul
  expira anu viitor in luna septembrie, se poate schimba pe uk CPC-ul inainte de expirare ? Pe spatele atestatului am marcat codul 95. Mulțumesc!

 • Salut as vrea sami schimb permis in UK am permis romanesc dar am puncte dar nus cate daca il schimb mii se pun punctele

 • Buna ziua! Am completat gresit pentru rezidenta in uk. Am bifat ca locuiesc in Romania in loc de Uk si mi au trimis mail sa dovedesc ca am fost acolo in ultimele 6 luni. Din pacate nu pot dovedi asta. Daca imi schimb permisul de Ro in Uk ar putea fi o dovada? Multumesc!

  • Buna!

   Chiar daca bifai ca esti in UK, trebuia sa dovedesti acelasi lucru. Cand aplici, esti cautat automat in baze de date a celor de la HMRC. Daca nu apari acolo, atunci va trebui sa dovedesti cu alte documente ca te-ai aflat in UK.

   Uite aici lista oficiala a documentelor acceptate pt perioade scurte de timp:

   – bank statement showing payments received or spending in the UK
   – payslip for a UK-based job
   – water, gas or electricity bill showing a UK address
   – landline or mobile telephone, TV or internet bill showing a UK address
   – domestic bill, such as for home repairs, vet’s services or insurance, and evidence of payment
   – card or letter from your GP, hospital or other healthcare professional confirming appointments you have made or attended
   – letter from a government department, public service or charity that show you dealt with them on a particular date or for a particular period (for example Job Centre Plus or Citizens Advice)
   – passport stamp confirming entry at the UK border
   – used travel ticket confirming you entered the UK from another country
   – invoice for work you have done in the UK and evidence of payment

 • Buna seara ! Conduc de un an o. mașina care nu este pe numele meu ,și azi dimineața am primit un mail de la compania de asigurări ,in care îmi precizează ca nu mai îmi renoieste polița de luna viitoare ptr ca nu am permis de UK .Nu sunt șofer profesionist ,am doar categoria B ,am 54 ani ,sunt rezident in UK .Din câte am înțeles din site/ul d-voastră ,nu ar trebui sa îl schimb decât după 70 ani .Este corect ,am citit bine ? Ce ar trebui sa fac dacă vreau sa conduc in continuare încă câteva luni dacă mai rămân încă vreo 6 luni in Anglia ?

 • Acum, dacă avem pre-settled sau settled status ni se mai cere să avem
  185 de zile de rezidență pentru preschimbarea permisului RO în permis UK ?

 • Salut..Am trimis permisul sa îl schimb în uk,și a trecut deja o luna și jumătate și nu am primit nimic.vreau sa specific ca în acel plic special am pus permisul, formularul completat și copie xerox color al pașaportului..asa mia spus cel de la posta…unde pot suna sa ma interesez ce se întâmplă cu permisul meu..

 • Bună ziua. Am schimbat permis Ro in UK. Am pierdut categoria C pentru ca nu am facut D4. Îmi trebuia urgent permisul. Unde mă ppt adresa să recupetez categoria zC. A trecut 1 an. Am pedte 45 ani

 • Salut Ovidiu,

  Baiatul meu a aplicat pentru schimbarea permisului in UK. Au aparut niste probleme personale si va trebui sa paraseasca tara. Avand in vedere ca inca nu a primit permisul UK, poate solicita anularea formalitatilor de emitere ?

 • Salut am avut permis de Ro și l-am schimbat de uk și acuma vreau sa îl schimb napoi in romană și as vrea sa știu cat timp durează sa îl schimb in romană napoi

 • Bună ziua, vă rog mult să mă îndrumați și pe mie ca nu știu ce să mai fac.Am permis romanesc BCE,pe 14.09 2021 l-am trimis la Dvla la preschimbare cu toate cele D2 și D4,pe11.112021 l-au trimis înapoi cu tot cu pașaport să le trimit share code statement cu mențiunea să nu mai trimit pașaportul.Le-am trimis și pe 15.01.2022 le-au trimis ca a expirat share codul.Nu știu ce să mai fac deoa ei le desfac foarte târziu. MULȚUMESC ANTICIPAT PENTRU RĂSPUNS.

 • Buna seara am permis romanesc cat .B.C.si vreau sa il schimb in cel englezesc dar inca nu am primit raspunsul pentru rezidenta sunt in asteptare pot folosi codul de la altele pentru a trimite permisul la schimbat?Am 43 de ani imi trebuie fisa medicala?Si ce formular as putea folosi?Mulțumesc.

 • Buna eu am permis de Italia si buletin de Italia, buletinul de Romania nu il am momentan petru ca lam trimis la rezidenta as vrea sa stiu daca pot trimite permisul cu buletinul de italia. Pasapot nu am

 • Multumesc pt site si informatii
  Am doua intrebari:
  1) daca am cetatenie britanica prin naturalizare, si cetwtenie romana – trebuie sa fac ceva diferit cand aplic pt preschimbarea permisului Ro in UK?
  2) permisul romanesc expira peste 18 luni. Presupun ca voi primi aceeasi valabilitate pe cep de UK. Pot sa imi reinnoiesc valabilitatea dupaia direct pe permisul de UK, sa zicem epste 15 luni? Sau trebuie sa il fac pe cel romanesc prima data cu o noua valabilitate (chiar daca am schinbat in UK), si apoi il dau iar pe cel romanesc (cu valabilitate noua) pt unul de UK?

  Multumesc mult!

  • Salut!

   1. Nu trebuie sa faci nimic diferit. E vorba de permis si unde a fost obtinut el.
   2. Cand il trimiti la schimbat pe cel romanesc, acesta nu se mai intoarce. Deci valabilitatea celui de UK nu depinde de valabilitatea celui de Ro, pentru ca cel din urma nu mai exista.

   • Super – multumesc mult!Ma gandeam ca poate iti dau cu aceeasi valabilitate si te pun sa faci iar testele la ochi. Perfect – multumesc!

 • Buna. Aș vrea să-mi schimb permisul dar cel de România îl am pe numele vechi și buletinul pe numele actual. Ce trebuie să fac ? Mulțumesc

 • Buna Ovidiu.
  In cazul schimbării permisului de UK la expirare ce pași trebuie urmați , ce acte și cu cât timp înainte se pot depune actele. Am 54 de ani, trebuie adeverința medicală de la GP?

 • Salut , imi poti spune te rog daca pot schimba permisul in uk daca nu am Nino ? Am o factura de telefon sa fac dovada adresei , bill , am venit de o luna de zile dar am doar sharecod valbil 6 luni . Am inceput serviciul aici , dar astept sa mi se propuna contract . Nu stiu daca ma poate ajuta cu cva la schimbarea permisului

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}