UPDATE: 22.03.2018
Tinand cont ca s-a ajuns la un consens in ce priveste drepturile cetatenilor, o sa ne mutam aici Drepturile Romanilor In UK Dupa Brexit!
*** citeste aici ultimul update Octombrie 2018 ***
⇓⇓⇓ Update 08.12.2017 ⇓⇓⇓
Salutare!
Fac un nou update referitor la Brexit si trec direct la subiect deoarece stiu ca multi asteapta ceva nou pe tema asta.
Azi, 08.12.17, guvernul Britanic a ajuns la un acord de principiu cu UE in ce priveste negocierea "divortului".
I-am auzit dimineata la ora 6:30 pe PM si pe Junker intr-o conferinta de presa (scurta!) comuna cazand de acord asupra celor 3 principii fundamentale: suma ce trebuie platita de UK, granita cu Irlanda si drepturile cetatenilor.
Dupa ce i-am ascultat, am asteptat ca Guvernul Britanic sa publice acest raport, pentru ca pana nu vad negru pe alb, nu cred :)
Acum, ca totul e in scris si in domeniul public, e timpul pentru un update.
O sa-l numesc:
Brexit - Update Decembrie 2017
Bun!
Raportul cu pricina are 15 pagini si 96 de puncte!
N-o sa vorbesc despre toate, pentru ca sunt convins ca nu intereseaza pe nimeni despre suma de bani ce trebuie platita de UK si nici despre problema granitei cu Irlanda.
O sa vorbesc numai despre drepturile romanilor in UK dupa Brexit pentru care raportul amintit mai sus aloca nu mai putin de 36 de paragrafe!
N-o sa le iau pe rand, dar o sa trag cateva concluzii. Mai usor de citit si de tinut minte!
1. Drepturile cetatenilor romani
Romanii aflati deja pe teritoriul UK pana la data intrarii in vigoare (vezi pct2) raman cu aceleasi drepturi si dupa Brexit cu o mica precizare: in functie de vechimea in UK, ne vom incadra cumva in 2 categorii de rezidenta (vezi pct 5).
Acest lucru va face parte insa dintr-o lege UK, care o vom vedea la momentul respectiv.
2. Data de la care intra in vigoare
Legat de punctul 1, data care se va lua in considerare NU e specificata in raport, ci doar se spune "date should be the time of the UK's withdrawal". Care inseamna data la care UK a activat art.50.
Din cate am inteles pana acum, UE nu e multumita cu aceasta data, tocmai de aceea nu exista o precizare clara. Vom vedea la ce consens se ajunge si o voi updata la momentul oportun.
3. Membrii familiei
Membrii familiei celui aflat deja in UK vor avea dreptul sa se alature lui, ca si pana acum.
4. Parteneri
Partenerii romanilor aflati deja in UK, si am tinut sa punctez asta, pentru ca multi veniti aici (sau care vor sa vina) nu sunt casatoriti, vor avea dreptul sa se alature lor daca au fost intr-o relatie de durata inainte si vor continua si dupa.
Sincer, nu stiu cum vor verifica daca mai ramai impreuna unul cu altul, dar banuiesc ca pot trage niste sfori pentru a verifica daca relatia a fost de durata (asa scrie!) inainte.
Acest punct e facut, probabil, pentru a stopa cumva fraudarea.
Parca si vad romani care vor intra in afaceri: "te costa £5000 sa ma dau drept prietenul tau" :)
5. Legat de statutul de rezident
Aici e un pic ambigua treaba.
Anume:
Daca te afli in situatia in care trebuie sa obtii statutul de rezident, atunci vei avea la dispozitie 2 ani sa-l obtii.
Doua chestii aici:
a. nu ne zice pe ce criterii se vor impartii cetatenii romani aflati in UK pentru a se afla sau nu in situatia de mai sus;
b. si nu ne zice de cand incep cei doi ani;
Partea buna:
In cei doi ani, beneficiezi de aceleasi drepturi, fara nici o problema.
Sa mai punctez inca doua chestii aici, foarte importante:
Dreptul la rezidenta se imparte in 2: dreptul la rezidenta si dreptul la rezidenta permanenta.
Conditiile pentru a obtine rezidenta in UK, indiferent care, sunt aceleasi cu cele stipulate in Directiva 2004/38/EC la art 6, 7, 16,17,18. Nu le mai citez, ca sunt parte a legislatiei EU, deci n-are cum sa fie rau pentru noi.
Vor fi, insa, unele schimbari ce for face obiectul unei legi UK.
Celor care au deja rezidenta permanenta obtinuta, li se va pre-schimba free of charge in noul document DAR dupa ce vor trece prin "verification of identity, a criminality and security check and confirmation of ongoing residence"
In alta ordine de idei, cei cu rezidenta permanenta pot parasi teritoriul UK fara s-o piarda, dar nu mai mult de 5 ani consecutivi traiti in afara!
6. Cazier
Legat de cazier, vor avea dreptul sa te intrebe despre istoric. Iar aici va fi iar o lege interna.
Anume, in functie de cazierul tau, vor decide daca sa-ti acorde sau nu statutul de rezident.
Ce se intampla daca ai istoric? Nu stiu! Nu scrie nicaieri, inca!
7. Accesul la ingrijire medicala
Ramane neschimbat.
Indiferent ca ai rezidenta permanenta sau nu (sau esti doar in trecere), beneficiezi de ingrijire medicala sub reciprocitatea UK-EU
8. Asigurarile sociale, scoli, studenti, self-employed etc.
Aici gasim expresia "Equal treatment" cu trimitere la alte articole de prin legislatia EU. N-am timp s-o citesc pe toata, dar stiu ce inseamna "equal treatment".
Inseamna ca cetatenii romanii aflati pe teritoriul UK vor avea aceleasi drepturi ca cetatenii UK.
De aici inteleg ca dreptul la educatie ramane neatins, indiferent de ce nivel.
Iar restul, beneficii, alocatii copii, etc probabil in functie de cat ai depus in sistem. Ramane sa vedem ce lege vor face in sensul asta.
Bun!
In principiu, cam acestea sunt ideile de baza de care ar fi interesat un roman ce se afla deja pe teritoriul UK sau vrea sa emigreze.
Urmeaza ca acest raport sa fie supus scrutinului Consiliului European ce sa va intruni pe 14 si 15 Decembrie. Dar asta e doar o formalitate.
Ramane totusi un 0.01%.
Englezii au o vorba "nothing is agreed until everything is agreed" :)
Vom vedeam cum decurg negocierile mai departe.
Retine:
Acest raport e un acord de principiu!
Ramane sa fac un update cand e nevoie!
Daca am uitat ceva sau vrei sa ma intrebi ceva specific, stii unde ma gasesti (la commenturi)
⇓⇓⇓ Update 29.03.2017 ⇓⇓⇓
Cateva cuvinte despre Brexit, pentru cei ce s-au panicat la aflarea vestii ca PM a trimis scrisoarea ce activeaza procesul de iesire catre UE (pentru cei ce n-au aflat inca, aceasta s-a produs astazi)
- Asa cum am mai spus-o, drepturile romanilor NU vor fi afectate in nici un fel pana la iesirea EFECTIVA din UE (care se pare ca va dura minim 2 ani)
2. Tocmai am ascultat-o pe PM pentru ultimele 3 ore raspunzand la intrebari in Parlament referitoare la Brexit...
Pe langa abureala de rigoare, a precizat ca l-a informat pe Donald Tusk in scrisoarea mai sus mentionata ca doreste sa ajunga cat mai rapid la o intelegere referitoare atat la cetatenii UE ce traiesc pe teritoriul UK, cat si a cetatenilor UK ce traiesc pe teritoriul statelor UE.
Sa speram ca ajung la un acord cat mai repede ca sa ridicam perdeaua de incertitudine.
Promit sa va tin la curent!!
⇓⇓⇓ Articol initial ⇓⇓⇓
De cand s-au aflat rezultatele referendumului, observ cu mirare cum tot mai multi romani isi pierd speranta unui trai mai bun si ucid visul de a emigra in UK.
Asta, in mare parte, din cauza celor multi dar prost informati, care-i indruma la fel de prost si care trag concluzii radicale cu referire la “noile” conditii de emigrare.
Referitor la subiect, am primit o multime de intrebari pe mail dar am vazut foarte multe si pe FB:
... se mai poate intra cu buletinul in UK sau imi trebuie pasaport...?
sau
... daca plec in concediu ma mai pot intoarce...?
sau
... stiti cumva, se mai poate obtine NINO sau cont bancar...?
sau
... imi va trebui visa sa intru in UK...?
Oamenii intreaba pentru ca nu stiu ce sa creada. Aud tot felul de zvonuri si confuzia creste. Insa, un lucru este clar: noile conditii sunt, de fapt, TOT CELE VECHI!
Si am sa va explic si de ce!
La ce se Rezuma Referendumul
Rerefendumul, in orice alt colt al lumii s-ar tine, are doar rol consultativ! Adica, guvernul cere parerea poporului pe care-l conduce cu privire la o problema/situatie cu care se confrunta. Rezultatul, oricare ar fi el, nu face automat obiectul unei legi si nu atrage dupa sine nici o consetinta in acest sens, el trebuind mai intai ratificat de Parlament!
In cazul de fata, guvernul a luat la cunostinta parerea poporului britanic cu privire la UE si va lua masura ce se impune: anume, iesirea din UE. Iesire care, trebuie negociata pe toate planurile posibile si imposibile si care necesita timp, foarte mult timp!
Ce Pasi Urmeaza
Ca cererea sa fie oficiala si negocierile sa inceapa, trebuie invocat un anume articol 50 din Tratatul de la Lisabona. Articol care, oricat s-ar grabi cei de la UE sa-i dea afara pe britanici si oricat ar bate din gura, nu poate fi “activat” decat de UK cand crede UK-ul de cuviinta. Abia dupa, incepe negocierea propriu-zisa!
Negocierea tine oficial 2 ani dar poate fi prelungita cu acordul unanim al statelor membre!
Mergand mai departe, dupa cum probabil ati auzit/vazut/citit, David Cameron si-a anuntat demisia si, totodata, intentia de a nu incepe EL negocierile, sarcina cazand pe urmatorul prim-minstru si cabinetul aferent.
Urmatorul prim-minstru, care va fi de altfel si noul lider al Partidului Conservator, va fi ales din randurile partidului prin votul membrilor acestuia. Cel mai probabil, data la care vom afla noul prim-ministru va fi 9 Sept 2016! Pana atunci va fi campanie: declaratii, minciuni, promisiuni, rastalmaciri si tot tacamul ce vine o data cu alegerile (indiferent unde si pt ce ar fi ele!)
Sanse mari, conform ultimelor sondaje, le-ar avea Theresa May (parte din campania “Remain”). Asta mai ales dupa ce Michael Gove, unul din “fratii de cruce” ai campaniei “Leave” i-a tras teapa celuilalt, Boris Johnson, si a ales sa candideze chiar el la sefia partidului ce aduce dupa sine si functia de prim-ministru.
Dupa ce va fi ales noul prim-ministru (sa speram ca nu va fi cineva din campania “Leave”), se va constitui o comisie de experti care va lua in considerare toate scenariile posibile referitoare la iesire. Dupa ce vor lua o hotarare in acest sens, ABIA ATUNCI se va cere oficial iesirea din UE si negocierile vor putea incepe!!!
Concluzionand, iesirea UK din UE se va produce cel mai devreme undeva la sfarsitul anului 2018! Asta inseamna ca pana atunci, UK va ramane membru al Uniunii Europene iar drepturile si obligatiile raman aceleasi ca si pana acum!!! Mai pe inteles, dreptul la libera circulatie va ramane neatins pentru cel putin inca 2 ani si jumatate!!!
Asa ca, orice roman care si-a facut visuri cu privire la emigrare, are aceleasi sanse de reusita ca si pana acum. Pentru 2 ani si jumatate NU se va schimba NIMIC cu privire la obtinerea unui card bancar, obtinerea NINO, accesul pe piata muncii si toate celelalte drepturi care le avem acum!!!
Ce se va Intampla cu Libera Circulatie
Nigel Farage, care nu cred ca mai are nevoie de nici o prezentare, si-a dorit cu ardoare sa stopeze migratia catre UK a europenilor si, crede el, a reusit cumva cu acest referendum.
Parerea mea, si am sa va explic de ce, nu cred ca a reusit, iar dreptul la libera circulatie nu cred ca-l vom pierde:
- Dintre toti cei care au facut campanie pentru iesire, Nigel Farage e singurul care mai bate campii cu ideea asta. Ceilalti, s-au distantat cumva sau sunt mai rezervati in declaratii pe subiectul asta, semn ca lasa loc de intors;
- Deal-ul care le-a fost oferit de catre UE inainte de referendum (si care era foarte bun) continea cam tot ce au cerut in afara de restrictii impotriva liberei circulatii. Pai daca nu ti-au oferit asta inainte, cand erai membru cu puteri depline, de ce ti-ar oferi acum cand nici macar nu mai ai loc la masa!?
- Norvegiei si Elvetiei, desi nu sunt membre UE, le-a fost oferit acces total la piata cu conditia sa ofere libera circulatie cetatenilor UE pe teritoriul lor. Mai mult, Elvetia a sustinut un referendum in Feb 2014 in incercarea de a stopa libera circulatie, la care poporul chiar a fost de acord dar nu s-a mai pus in aplicare deoarece UE le taia, printre altele, accesul total la piata;
- De cand s-a aflat rezultatul si pana acum, toti liderii UE au spus la unison aceeasi fraza: negociem, dar daca vreti acces total la piata, atunci libera circulatie nu intra in discutie!
- Chiar daca unii n-o arata, cei din UE sunt destul de iritati de initiativa britnicilor de a parasi Uniunea iar varianta razbunarii, chiar daca negata public, e pe masa si toti se gandesc la ea. Santajul se va rezuma, cu siguranta, la acces total la piata Vs. restrictii la libera circulatie;
- Ca sa dea un exemplu si altor state membre care se gandesc oarecum sa paraseasca corabia, UE va negocia la sange fiecare paragraf ce intra in discutie. Astfel, vrea sa arate ca nu e usor de iesit, iar daca totusi iesi, iti va fi foarte, foarte greu sa obtii un deal bun!
- Si cel mai important dupa parerea mea, UE a fost construita pe 4 mari piloni: libera circulatiei a fortei de munca, libera circulatie a bunurilor, libera circulatie a capitalului si neingradirea dreptului de a oferi servicii oriunde in UE indiferent unde ti-ai deschis business-ul!
Asadar, nu vad cum UE ar putea purta negocieri in acest sens! Ele reprezinta insasi drepturile fundamentale pe care a fost cladita aceasta organizatie!
Libera circulatie vine din oficiu si nu se negociaza!
Mai mult, in lumea in care traim, totul se rezuma la bani. Iar firmele care fac lobby pe langa guvern, nu vor decat sa faca mai multi bani iar asta ar insemna acces total la piata. Daca, in timpul negocierilor, vor avea de ales intre acces total la piata sau restrictii la libera circulatie, ce credeti ca vor alege? Eu, cred ca banii :) Plus ca i-ar interesa si libera circulatie pentru a avea acces la mana de lucru ieftina!
Ce se va Intampla dupa Iesirea Oficiala din UE
Destul de greu de prezis. Nici ei nu stiu, pentru ca nu au luat in calcul ca vor iesi. Nici unii, nici altii! Nu au nici un plan, dovada ca i-a luat total prin surprindere!
Mai mult ca sigur vor fi ceva restrictii legate de beneficii. Orice fel de beneficii! Ar mai putea fi ceva restrictii legate de accesarea unor servicii, cum ar fi NHS-ul.
Greu, greu de spus...
Ce "roade" pe multi, presupunand prin absurd ca aleg sa restrictioneze libera circulatie, e ce se va intampla cu cei deja aflati aici.
Tinand cont ca sunt peste 3 milioane de imigranti (cifre oficiale, dar eu cred ca sunt mai multi) problema deportarii nici macar nu intra in calcul! Le-ar trebui cativa ani sa-i dea afara pe toti :) Nu se pune problema sa plece cineva! In principiu, daca muncesti si-ti vezi de treaba sunt convins ca nu ti se poate intampla nimic rau!
Ca de obicei, las deschis subiectul si va astept la sectiunea commenturi sa despicam firu-n patru :)
Vrei sa ajuti?
Multumesc tuturor celor ce sustin acest site prin donatiile lor!
Daca vrei si tu sa ajuti, click pe acest link!
Mersi mjkt Ovidiu.M-am mai linistit un pic,dar stress tot este legat de acest referendum…..mersi mult..tine ne la curebt cu noile vesti….??
N-ai pt ce!
Deocamdata, ramane cum s-a stabilit :) Adica nimic schimbat… vedem ce va fi!
Si la noi s-a votat sa avem 300 de parlamentari la un mom,dat si acum avem,in loc de 540 vreo 600,dar UK nu e Romania si invers :) In alta ordine de idei,uite d’aia n-o sa vin eu,dupa 6 ani de stat in Cipru,in Anglia,uite-asa,sa „iau viata in piept” cu o nevasta si-un copil dupa mine :D,cam asta e increderea pe care o am in prostia asta de Brexit (sunt convins ca vor unele impuneri,dar,asa cum spuneai,nu crde ca e cazul sa ne gandim la deportari in masa sau alte tampenii de genul (sper totusi sa reuseasca sa-i dea afara pe tigani,hoti,cersetori etc) „who’s the racist now,bitch? :)))”,asta pentru ca am motivele mele,asa cum,sunt convins,toti le avem! In concluzie,eu am tot fost la curent la greu cu subiectul,nu se va intampla nimic cel putin 2-3 ani de acum incolo ;)
Sa-ti spun sincer, deal-ul care l-au primit inainte de Brexit simplifica cu mult situatia celor care veneau aici si frecau manganu` :) Si anume, nu puteai cere beneficii decat dupa 4 ani de munca iar daca nu-ti gaseai de munca in 6 luni, te trimitea acasa. Era mai mult decat ok! Scapau de toate leprele :)
Dar stai sa vedem… acum e alta confuzie: cine are dreptul sa invoce art 50, guvernul sau parlamentul? Nu stii? Nici ei :)) Mai venise de curand unu cu o idee, cum ca ar fi reversibil. Adica sa aplice oficial pt iesire, sa se apuce de negocieri, dar dupa vreun an, daca li se pare ca nu e ok, sa revina asupra deciziei.
E bulibaseala maxima :))
Ovidiu mersi am spus-o și o sun din nou YOU ARE THE BEST
N-ai pt ce!
In mod normal asa este insa am niste cunostiinte care au fost oprite in aeroport si li s-a spus „You are not welcomed in UK”, dupa ce au venit dintr-o mini-vacanta din Spania. Cand plecati in tara sa aveti asupra voastra contractul de munca si alte documente relevante. Just to be safe.
Te cred si sunt convins ca unii dau dovada de exces de zel, dar de la „You are not welcomed in UK” la „You dont have the right to be here” e drum lung :)
Una peste alta, e mai bine „safe than sorry”
Cu studenti din uk ce se intampla se poate ruina viitorul ?
Cat drept au elevi din scoli , ce se va intampla cu ei ?
LA O POSIBILA IESIRE
Nu e nimic clar deocamdata.. pt ca nici ei nu se asteptau la asta. Nu e un plan pe care sa-l urmeze. Acum il construiesc si ei :)
Se contureaza totusi ideea (o spun si unii si altii) ca cei care sunt deja aici nu vor fi afectati cu nimic. Asa se aude prin parlament, prin partide, lideri. Nu avem ce face, decat sa asteptam sa vedem. O sa incerc sa va tin la curent cu orice schimbare care apare
Salut si mulțumim dar referitor la cei care vor sa plece in vacanța in România cazul meu cu mașina ce părere ai? Am contract permanent sunt HGV Driver am copii la școala si respectiv grădinița casa,medic,cont bancar,etc. Sunt confuz nu știu ce sa fac sa stau sau sa plec in vacanța?
Du-te linistiti! N-au cum sa te opreasca la intoarcere, e ILEGAL!
Salutare!
Multumesc, Ovidiu pentru informatii.
Stii ce sentiment ma incearca acum? Revolta, asta simt…. am impresia ca povestea asta cu Brexit-ul aduce cumva cu expresia „dragoste cu sila”.
Pe de-o parte eu – vreau sa vin sa muncesc legal, sa platesc taxe si, mai important, sa ocup un loc de munca pe care ei nu il doresc – lipsa de cadre didactice si pe de alta parte ei care nu vor imigranti, pentru ca le iau job-urile pe care oricum nu le vor(din diferite motive).
De ce revolta…pentru ca simt ca tradez….nu statul roman, ci copiii romanilor, cei care stau la gradinita cinci sau opt ore, care ajung sa iti spuna ca te iubesc de nu stiu cate ori pe zi, care se cuibaresc in bratele tale, cautandu-si mama, pe cei care ii inveti ca nu trebuie sa se certe, sa jigneasca…ii inveti sa fie parte dintr-o lume mare, diversa si frumoasa.
Pacat… as fi ipocria sa spun ca nu vin in Anglia pentru o viata mai buna, dar adevarul este ca as fi dat in schimb pentru viata aceea buna tot ce aveam mai bun ca profesionist si ca om.
Multumesc inca o data pentru informatii si sa fiti cu totii feriti de nedreptate!
Buna
Stii care e treaba… ca s-a creat asa o stire cum ca brexit-ul e din cauza imigrantilor. Nu e adevarat! Cu cat mai educati englezii, cu atat mai putini care afirma ceva legat de imigranti. Cu cat mai educati, cu atat mai mult realizeaza cat de importanti sunt imigrantii pt aceasta tara. Exact ce spuneai si tu, imigrantii ocupa joburile pe care ei nu le vor sau, mai grav, pentru care nu au destul personal sau nu au destui calificati.
Pe de alta parte, toti englezii ce beau o bere in fata casei si se multumesc cu minimum pe economie de pe la vreun depozit, astia sunt cei care cred ca imigrantii le iau joburile. Cea ce e fals, oricum, pt ca imigrantii doar incep din depozit, nu raman acolo o viata, pentru ca imigrantul are ambitie si visuri mari. Iar daca le iau joburile, e pentru ca au skilluri mai bune, iar din punctul de vedere al unui business, tu, ca si angajat, esti doar un numar. Tot ce-i intereseaza e sa-ti faci treaba bine si ieftin; nu conteaza cum arati, ce culoare ai sau de unde vii atata timp cat costurile lor sunt mici.
Cu cat cunosti mai multi englezi, din diferite categorii sociale, cu atat ai sa observi mai bine diferenta mare de cultura, chiar si de educatie, despre care vorbesc. Tara asta a fost construtita cu imigrantii adusi de peste tot din lume iar cei multi o stiu si o recunosc.
Unde cred eu ca gresesc romanii, referitor la brexit, e ca se simt cumva „cu musca pe caciula”! N-ar trebui! E o stire falsa creata de media! Sunt cativa tembeli care-i arata pe la tv care-si dau cu parerea despre imigranti intr-un mod negativ, dar cand ii intrebi daca au citit vreo carte in viata lor, raspunsul e NU. Astia nu reprezinta poporul britanic! Eu nici nu-i bag in seama! Am prieteni englezi de ambele tabere, dar toti, absolut toti care au votat pentru iesire, nu au facut-o pentru ca imigrantii le iau joburile. Au avut alte motive, majoritatea avand asa un fel de patriotism prostesc :) Au iesit ca sa iasa, sa arate ei lumii cat de smecheri sunt :)
Ca sa mai scurtez, cu cat crezi mai mult ca e vorba de imigranti, cu atat mai mult te vei simti respinsa. Atitudinea asta trebuie schimbata!
Buna ziua,Ovidiu!
Ce sa-ti spun?M-ai facut sa ma simt mai bine,mi-ai transmis doza de pozitivism de care aveam nevoie!
Iti multumesc
Buna Seara Ovidiu
Iti multumesc mult pentru claritatea si acuratetea prezentarii situatiei existente.
In afara de faptul ca esti extrem de bine informat emani si o imensa doza de pozitivism.
Dumnezeu sa te iti dea sanatate si putere de munca
Multumim pentru tot
Bogdan !
Multumesc la fel!
http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/eu-brexit-migration-david-davis-a7141131.html De asta ce parere mai ai Ovidiu? Aceeasi doza de pozitivism? :)
Sigur ca am aceeasi doza.
Baiatu asta, Davis, e impotriva UE de 25 ani! Asta face de cand se stie el in politica. Ia toate discursurile lui din parlament si ai sa vezi ca numai asa a batut campii.
N-are cum sa te opreasca la granita atata timp cat UK este inca membru UE. E ILEGAL!
De acord cu tine,insa individul nu avut o functie in care isi poate pune in practica ineptiile si,de ce nu rasismul pana la urma…referitor la faptul ca e ilegal…la cone sa te plangi? ?
Asa e, dar daca ar fi asa, nu vor fi doar romanii afectati. Te gandesti ca un german care ar fi ilegal oprit la granita, nu ar avea cui sa se planga? :) Plus ca baiatul asta Davis nu ia el hotararile de capul lui…
E absurd totusi… gandeste-te ca UE nu vrea sa ia in calcul macar discutiile despre free movement legate de brexit, pai cum ar putea sa UK sa impuna restrictii cand ei sunt inca membri UE si au acelesi obligatii ca si celelalte state membre? Iti dai seama ca s-ar rascula toti si ar opri si ei orice free movement…
Eu nu zic ca stiu adevarul absolut, dar atata timp cat nu au iesit oficial, e imposibil sa impuna restrictii!
Din ce inteleg eu reiese ca intr-adevar acum exista libera circulatie si oricine doreste sa ajunga in UK de acum si pana se iese efectiv este liber sa o faca si sa munceasca, dar problema pe care o vad eu este dupa activarea art. 50.
Este posibil ca cei care ajung dupa activarea lui sa fie nevoiti sa scoata tot felul de acte dupa iesirea efectiva din UE sau in cel mai rau scenariu sa nu mai aiba drept de sedere.
Cei care sunt in UK dinainte de referendum nu cred ca vor avea piedici de a locui si a lucra in continuare acolo si dupa iesire, cei care ajung inainte de activarea art. 50 este posibil sa aiba nevoie in viitor sa obtina ceva acte, dar cred ca nu vor intampina probleme.
Singura problema o vad in viitor pentru cei care ajung dupa activarea art. – si aici posibil sa ma numar si eu daca activarea va avea loc mai devreme de martie 2017 (ceea ce e probabil).
Cel putin asa vad eu datele problemei.
Da, destul de ambigua treaba chiar si dupa activare. Sa zicem ca vin vreo 3 mil de imigranti, ce-o sa faca cu ei? Cum ii da afara? Nu ramane decat sa asteptam:)
Hihihi… Putina lumina s-a facut in gandurile mele dupa citirea articolului… Trb sa mai vad cum ma inscriu in SoR… Si la anul sa incerc sa plec spre UK
Avand in vedere ca au trecut peste 3 luni de la referendum si acum s-a anuntat si data activarii art. 50, crezi ca ar fi posibil ca cei care ajung din aprilie incolo sa aiba probleme dupa ce UK iese oficial din UE?
Adica atata timp cat sunt inca membru nu ar trebui sa se aplice aceleasi conditii si obligatii pt toti imigrantii? Sa zicem ca ajung in august si voi avea lucra, avea nino, voi plati taxe, copii vor fi in sistemul de invatamant, se vor integra, nu voi lucra cu contract pe perioada determinata, chiar si in conditiile acestea ar fi posibil ca ajungand dupa martie 2017 sa am probleme in 2019 fata de cei care ajung in februarie 2017?
Teoretic nu s-a anuntat data exacta, ci „time frame-ul” in care se va intampla. Si anume, undeva intre Ianuarie si cel tarziu Martie 2017.
Umbla un zvon, sau cel putin asa ar vrea unii sa se intample, ca cei care ajung in UK dupa activarea art.50 sa aibe, cumva, alt statut fata de cei care au ajuns inainte de activarea art.50. Nimic oficial, nimic scris, ci doar un mic zvon care, ce-i drept, a fost pomenit doar de cateva ori prim media. De asemenea, PM a declarat in nenumarate randuri, ca cei care se afla deja in UK, nu vor avea nici un fel de problema. Nu a mentionat daca „se afla in UK” inainte de activare sau dupa activare.
Cert e, ca atata timp cat UK e membru UE, nu se va schimba nimic. Dupa, mi-e foarte greu sa cred ca te-ar putea cumva afecta atata timp cat muncesti legal si-ti platesti taxele. Unde cred eu ca vor pune „frana”, e la sistemul de beneficii si asigurari sociale, sistemul de educatie, NHS… S-ar putea sa trebuiasca sa pui bani in sistem o anumita perioada de timp (Cameron vroia 4 ani) inainte sa poti lua ceva.
E foarte greu sa ghicim ce vor sa faca… Oricum, voi incerca sa tin la curent pe toata lumea imediat ce se va modifica ceva.
Umbla un zvon ca daca in 5 ani nu ajungi sa castigi 35000£ pe an pleci fin uk. Iar cei care lucreaza in sistemul medical sa fie feriti de aceasta lege
Zvonul se refera strict la cei din afara EU, deci nu ne afecteaza in nici un fel.
Salut Ovidiu.Eu unul sunt mai îngrijorat de evoluția economiei britanice..sunt relativ nou aici,nu știu puterea reală a Angliei dar ieșirea din blocul comunitar poate zdruncina serios,sau mai rău,
se prăbușește e clar că mergem singuri acasă în România…Sper să greșesc.
Salut!
Cum adica e clar? Ce e clar?
Nu uita ca UK e una din marile puteri economice ale lumii! Ti se pare ceva schimbat in conditiile in care lira a scazut fata de dolar la un minim istoric? In afara ca a crescut pretul la carburanti, acum cateva zile, cu 1-2p/litru, nu s-a intamplat nimic (nici asta nu poate fi pus in carca brexit). Asta denota o stabilitate enorma!
Nu cred ca se va zdruncina. Iar daca se va intampla, se va rostogoli si va cadea tot in picioare:) In plus, ca sa te faca sa pleci, ar insemna sa nu se mai merite sa locuiesti aici. Ce te-ar face sa ajungi la concluzia asta? Crezi ca-ti vei pierde locul de munca? Eu nu cred. Crezi ca va taia cineva 25% din salarii cum s-a intamplat in RO? Nici asta nu cred – ar fi revolutie aici! Astia stiu sa-si ceara drepturile!
In plus, inca nu s-a stabilit nimic. Ba mai mult, unii ar vrea sa supuna din nou la vot deal-ul ce-l vor face cu UE. E ambigua situatia, dar cred ca te panichezi prea mult :)
E clar că tu știi mult mai multe ca mine despre această țară și evident că mă încred în judecata ta!Nu e vorba că m-am panicat ci sunt doar îngrijorat.Aici mi-am făcut o viață bună și ar fi păcat că totul s-ar putea destrăma.Cum și o eventuală destabilizare a economiei nu ar fi un capăt de lume.Dar totuși ceva îmi spune că Brexit-ul e o mare greșeală! Și nu sunt singurul,am colegi și chiar prieteni englezi care regretă această decizie a UK și ar vrea să se organizeze un nou referendum.Mi-e limpede că nimeni nu ne va alunga de aici,le suntem de mare folos,asta e sigur!Dar vom trăi și vom vedea!Mersi mult pentru răspuns și sper să ne ții la curent cu noutățile(bune,sper).Cu respect,T.
Salut, Ovidiu!
Încă din ianuarie plănuiam serios să-mi dau demisia de la locul de muncă pentru un nou început în Anglia cu un prieten(el a mai fost). Toate bune și frumoase, în februarie am luat bilet de avion, acum două săptămâni l-am anunțat pe boss, poimâine sunt în avion.
Nu după mult timp după ce mi-am anunțat demisia, aud un zvon că de pe 15 martie se taie drepturile de muncă, de ședere, de etc. Caut Google si aflu că afurisitu ala avea dreptate cu ce avea să pară un zvon. Theresa May vrea să înceapă procesul.
Mâine sun să aplic pentru NINo. Am înțeles că cel mai probabil n-o să am probleme, că se face repede acum. Problema e alta. Am stabilit cu prietena că plec eu si dacă totul e ok, o sun să-și facă bagajul. Ce idiot am fost, îmi tot zic…
Mai am vreo șansă s-o aduc lângă mine? Nu as vrea s-o pierd, dar nici nu vreau să bat pasul pe loc în Vaslui…
Ce să fac? Ce să mă fac?
Salut!
Nu esti primul pe care-l aud ca a auzit la randul lui de zvonul asta cu „15 martie”. O sa te intreb si pe tine, cum i-am intrebat si pe altii, poate tu imi raspunzi :) De unde zvonul asta? Cine-l „imprastie”? La stiri in romania? Prin cartier? Care e treaba cu el?
Ca sa n-o lungesc, atata timp cat UK e membru UE, nu se schimba nimic! Dar NIMIC! Indiferent ca activeaza sau nu art. 50, nu se pot impune nici un fel de restrictii cetatenilor UE. Nici pe piata muncii, nici de libera circulatie, de nici un fel!!!
Pana la iesirea EFECTIVA din UE, UK ramane mebru ca toate celelalte tari, atat cu drepturi, dar si cu obligatii!
Eu îți răspund. Zvonul l-am auzit de la un băiat la o petrecere. Atunci l-am cunoscut. A doua zi, m-am trezit si am pus mâna pe telefon. Majoritatea titlurilor încep așa: „Premierul britanic, Theresa May, urmează să anunțe în jurul datei de 15 martie sfârșitul liberei circulații pentru imigranții din statele Uniunii Europene care doresc să intre în Marea Britanie. Anunțul va fi făcut în aceeași zi în care May va activa negocierile pentru Brexit, scrie publicația „The Telegraph”.” Sursele sunt ziare.com, stirileprotv.ro si încă una dar nu-i retin numele. Numai pe digi24 am găsit exact ce mi-ai dat de înțeles tu aici…
Merci de raspuns!
E interesant, dar toate zvonurile/stirile legate de „ce o sa fie dupa” sunt doar simple supozitii. Nimeni nu are cum sa stie in ce mod se vor sfarsi negocierile. Fiecare isi da cu parerea. Inca nu s-a stabilit absolut nimic pentru ca UE a refuzat, pe buna dreptate zic eu, orice negociere inainte de activarea art. 50.
Ce zici ca ai gasit pe Digi, e ce spune legea! Nu vor fi restrictii pana nu iese oficial din UE. Asta e leagea si nu poate fi incalcata atata timp cat esti membru!
Si inca o chestie. Nu uita ca ziarele, si media in general, sunt partizane. Unii sunt cu guv, ceilalti sunt cu opozitia. De ex, am citit articolul cu pricina in „The Telegraph” si inca unul in „The Guardian”. Ghici ce? Desi dezbat acelasi subiect (unul la o zi dupa celalalt), concluzia e total opusa! Total! Unul zice ce ai zis tu, iar celalalt zice exact invers… Cum spuneam.. supozitii..pareri..
Asta este destul de clar – si dupa 15 martie va fi la fel ca pana acum. Problema care apare va fi dupa iesirea efectiva din 2019, atunci este foarte probabil ca cei care ajung dupa activarea art. 50 sa aiba unele ingradiri fata de cei dinainte.
Dar fii atent, ca nici asta nu stim: daca vor iesi in 2019! De unde stii? :) Doi ani e termenul minim, deci ar putea tine mai mult. Nu ca vreau sa fiu super-optimist, dar nici pesimist. E destul de greu sa negociezi cu 27 de tari. Pentru ca desi negocierile se vor purta intre UE si UK, la final, toate cele 27 de state mebre trebuie sa fie de acord. Daca unul nu e de acord, nu e nici un deal.
Mie, personal, mi se pare o chestie tare complicata… Am mai stat de vorba cu niste economisti care mi-au spus ca sunt mii de articole de lege care trebuie negociate. Si asta numai pe partea economica (direct), vb lu` Gigi :)
Sunt foarte multe necunoscute.. Plus ca Parlamentul are cuvantul final si nu se stie niciodata…
Eu va multumesc tare mult ca v-ati exprimat opiniile aici. M-am mai linistit acum. Sper sa fie totul bine si sa-mi indeplinesc usor, usor tot ce mi-am propus.
Ovidiu, apreciez tot deranjul tau pentru acest site! L-am citit ca pe o carte. Oricand mai crezi ca e ceva de adaugat, nu ezita si posteaza!
O seara frumoasa!
Din ce am inteles din toate articolele citite in 2019 ar fi iesirea efectiva. Ca va fi cu un acord sau fara, iesirea se va produce.
Nu cred ca trebuie sa ne facem probleme,cel putin cei ce suntem deja aici si locuim si lucram legal.Am citit undeva ca nivelul somajului din Anglia e cel mai scazut din ultimii 40 de ani din cauza lipsei de personal…cei cu mintea lucida si-au dat seama ca blocarea liberei circulatii ar aduce grave prejudicii economiei britanice darmite sa ne dea afara…ar fi fara nici o noima.Parerea mea!
Ce se mai aude cu brexitul?
Deocamdata nimic in plus fata de ce am scris in ultimul update.
Discutii sunt, de toate partile, dar nu are sens sa ne batem capul. Cand apare ceva, negru pe alb, publicat de Guvernul Britanic si/sau UE, atunci o sa fac update-ul necesar.
Care este site ul care tre accesat pt rezidenta permanenta
Daca aplici acum si-o obtii, nu va mai fi valabila dupa Brexit. Se lucreaza la o noua versiune, mult simplificata care va fi valabila (zic ei) in a doua jumatate a acestui an.
Mai asteapta un pic si o sa gasesti aici un articol complet. Astept doar sa-i dea Guvernul unda verde