by Ovidiu 

septembrie 11, 2019

brexit update 11 septembrie 2019

Prieteni, cei ce urmaresc blogul si pe Facebook (ai aici pagina) au observat ca am mai facut cate un mic update referitor la Brexit.

Dar pentru ca nu toti cititorii urmaresc acolo si pentru ca recent s-au intamplat iar "chestii" majore prin Parlament, a venit timpul sa adaug un update si pe blog.

Despre ce-i vorba...

Parlamentul din UK tocmai a fost suspendat pentru o perioada de 5 saptamani, pana la data de 14.10.19! 

Ce inseamna asta?

Inseamna ca niciun parlamentar nu se mai duce la serviciu. Iar asta inseamna ca nimeni nu poate lua la intrebari Guvernul legat de felul in care gestioneaza problema Brexit!

Cum s-a ajuns aici si de ce e important?

Inainte sa fie suspendat, Parlamentul a trecut o lege care obliga Prim-Minstrul (oricare ar fi el) sa ceara la UE o alta prelungire a art.50 daca nu ajung la un acord pana la data de 19.10.19.

Si, practic, n-au cum sa ajunga la un acord pentru ca, in realitate, Guvernul condus de Boris Johnson nu negociaza nimic cu UE. 

Mai mult, Boris a spus in repetate randuri ca, citez, "mai bine mort intr-un sant" decat sa ceara o alta prelungire.

Asta inseamna 2 lucruri: 

  • Ori isi da demisia pana la data de 19.10.19 cand legea il obliga sa ceara prelungirea;
  • Ori incalca legea;

Prima varianta pare imposibila. 

Boris, toata viata lui a vrut sa fie PM. A spus orice si a facut orice ca sa ajunga aici, deci greu de crezut ca pleaca de bunavoie.

A doua varianta, desi pare si mai imposibila decat prima (daca-mi permiti expresia asta) e cea care e luata in calcul de Guvern! 

Greu de crezut, dar asta se gandesc sa faca. Sa caute un loophole, o greseala in textul legii, care sa le dea voie s-o ignore.

Am citit si eu legea si, desi nu sunt jurist, putin probabil sa gaseasca o greseala. Aceasta lege a fost initiata de 3 dintre cei mai buni juristi ai tarii, unul dintre ei fiind chiar la un moment dat in cariera lui Avocatul General (al Guvernului)

Asadar, legea a fost facuta in asa fel incat sa nu fie absolut nicio problema!

Ca un exemplu, Prim-Minstrul care va cere prelungirea art.50, trebuie sa foloseasca in cererea sa un text anume, prevazut in aceasta lege! Absolut genial!

Bun!

Cum ne va afecta pe noi?

Depinde ce decide PM (prim-minstrul) sa faca, am avea in teorie 5 variante:

Varianta 1.

PM cere o prelungire a art. 50 - (si aceasta e aprobata de UE) atunci Brexit-ul nu se va produce la data de 31.10.19 si asta insemna ca drepturile romanilor in UK nu se schimba cu nimic.

Varianta 2.

PM decide sa incalce legea - atunci cei ce au initiat-o au pregatit deja o aparare impotriva acestui aspect. 

Practic, urmeaza ca un judecator sa impuna PM sa respecte legea printr-un asa-zis "court injuction"

Ignorarea unui court injuction duce la arestarea si privarea de libertate a celui in cauza. Practic, Boris e pasibil de puscarie! E atat de grav pe cat pare!

Pe noi ne va afecta doar daca trece data de 31.10.19 si nimeni nu a cerut o prelungire la UE. Asta insemna, conform legii, ca UK va iesi fara acord.

Numai ca nu sunt pregatiti din niciun punct de vedere, deci n-ar trebui sa ne facem griji cel putin pentru cateva luni pana aduc si trec vreun proiect de lege prin Parlament.

Noua lege privind imigratia, e facuta sa intre in vigoare la 01.01.2021, asadar nici nu se pune problema s-o luam macar in calcul.

Varianta 3.

PM decide sa-si dea demisa - atunci va fi un fel de PM interimar care va cere aceasta prelungire la UE. 

Asta insemna ca Brexit-ul nu se va produce la 31.10.19 deci nu se schimba nimic. Sigur, luand in considerare ca UE va aproba orice cerere de prelungire!

Varianta 4.

PM negociaza un acord (pare ireal!) si-l trece prin Parlament pana la data de 19.10.19 - atunci UK va iesi cu un acord si acea perioda de tranzitie despre care am tot vorbit va intra in functiune.

Timp in care, nimic nu se va schimba pana la data de 01.01.2021 cand intra in vigoare noua lege a imigratiei (despre care voi face un ghid cand va fi posibil)

Varianta 5.

PM nu ajunge la un acord, nu cere o prelungire dar cere un vot in parlament asupra unei iesiri fara acord - atunci, daca aceasta optiune e trecuta de Parlament cu un vot majoritar, UK va iesi din UE fara acord. 

Nu exista majoritate pentru asta si n-a existat niciodata, deci n-as lua-o in calcul deloc!

Cam acestea ar fi variantele. 

O singura problema e, timpul ramas. 

Practic, de la data la care Parlamentul se intoarce "la munca" si pana la data la care Boris ar trebui sa ceara o prelungire, nu sunt decat 5 zile!

De la data de 14.10.19 pana la data de 19.10.19! 

Intre timp, nu se intampla nimic!

Bun, n-o mai lungesc. Voi reveni cu un update. Pana atunci, daca n-ai aplicat inca pentru rezidenta, citeste ghidul si aplica acum!

Vrei sa ajuti?

Multumesc tuturor celor ce sustin acest site prin donatiile lor!

Daca vrei si tu sa ajuti, click pe acest link!

Vrei sa ajuti la randul tau? Super! Da-i un share!

About the author 

Ovidiu

Ovidiu a ajutat mii de romani, din 2013 si pana acum, sa emigreze cu succes in UK. Nu numai atat, dar si dupa ce au ajuns aici, ghidurile sale (pas cu pas) puse gratuit pe site la dispozitia lor i-a ajutat, mai departe, sa-si creeze un viitor mai bun in UK.

  • 1. Daca ai citit legea aprobata de parlament care cere o prelungire a brexitului, de ce nu ai afisat linkul in articol?
    2. Dupa 19 oct 2019 daca nu obtine un acord inseamna ca incalca acea legea trecuta de parlament.
    La prima varianta spui ca ”.. legea il obliga sa ceara prelungirea” dupa 19 oct.
    La a 2 varianta ”sa incalce legea”, De ce zici ca ”pare si mai imposibil” atata timp cat tu spui ca nu negociaza nimic cu UE. Daca continua dupa acea data sigur (posibil) va incalca legea ca nu va avea acord si poate nici nu va cere amanare a brexit.

    • Probabil ai vrut sa incepi cu o formula de adresare dar ai uitat-o pe drum… nu-i nimic, se mai intampla.

      1. Inteleg ca nu-ti place ca n-am pus link.. ce lege ma obliga sa pun link? Cumva, ma tragi la raspndere pe banii si pe timpul meu, probabil ai impresia ca ce visez noaptea, vin si scriu aici a 2a zi. Daca urmareai site-ul cu atentie, ai fi observat ca tot ce scrie aici e bine documentat.

      2. „Pare si mai imposibila” pentru ca asa ar trebui sa para. Guvernul vrea sa incalce legea. Cat de posibil ai vrea sa para chestia asta? Sau ai vrut sa ma intrebi altceva si nu mi-am dat eu seama?

  • Buna Ovidiu, multumim pentru update. Am avut interviul pentru NINo pe 12 septembrie , in urma cu nici o saptamana. Evident inca nu am primit scrisoarea de la ei si e posibil sa vina dupa 31 octombrie. Pot aplica / ma sfatuiesti sa aplic pentru pre-settled status, inainte de a-l primi, din perspectiva faptului ca s-ar putea iesi fara acord?

    • Buna!

      Chiar daca se iese fara acord la 31 Oct, tot vei putea aplica pana la 30.12.20. Deci stai fara grija!

      Daca aplici acum fara NINO, sistemul automat nu te va gasi si te ruga sa aduci dovezi. Ai cu ce dovedi? Facturi, statementuri bancare, etc?

  • Buna,as vrea sa te intreb ceva in legatura cu pre-settled ,eu si sotul am aplicat insa pentru cea mica nu putem ..un link ceva daca ma poti ajuta sa aplic.Am aplicat .am scanat posaport pt ea dar aplicatia imi spine ca am aplicat dar ei nu mi.au trimis nimic

  • Salut Ovidiu, planific sa ma mut in UK si nu stiu daca are rost sa ma grabesc ca sa reusesc sa fiu acolo pana la 31.10 sau pot sa o fac si pana la sfarsitul anului? Multumesc!

    • Salut!

      Nu stiu ce sa te indrum…aici se intampla „chestii” de la zi la zi :) In teorie, nu cred ca se va iesi la 31.10 deci n-ai de ce sa te grabesti. Dar n-am de unde sa stiu sigur

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >