Promisesem in ultimul update din Septembrie sa revin cu informatii proaspete de indata ce se intampla ceva nou.
Nu prea s-a intamplat nimic nou, doar ca am primit o multime de intrebari pe email referitoare la declaratiile Prim Ministrului Britanic cum ca s-ar fi ajuns la o intelegere in proportie de 95%.
In primul rand, declaratia cu pricina a fost facuta de Theresa May doar in scopul de a-i linisti pe necunoscatori!
Pentru cei ce urmaresc cu mare atentie tot ce se intampla cu Brexit-ul, aceasta declaratie nu inseamna absolut nimic.
Zic asta deoarece tot nu s-au inteles asupra problemei granitei cu Irlanda!
Oricate procente ne-ar arunca prin presa cele doua parti, noi stim ca pana nu se inteleg asupra aspectului de mai sus, (granita cu Irlanda), nimic nu conteaza!
De aceeasi parere e si Guy Verhofstadt:
Sigur, suna bine la TV cand spui ca ne-am inteles in proportie de 95%! Suna foarte bine!
Dar de fapt, negocierile sunt tot acolo!
In alta ordine de idei, spuneam in update-ul precedent ca urmeaza o intalnire UK-UE in Noiembrie.
Aceasta intalnire n-a mai fost trecuta in program. Pe principiul, ce sens are sa ne intalnim, daca n-avem ce semna?
Mai exact, au decis sa planifice intalnirea dupa ce ajung la o intelegere. Asta inseamna ca se negociaza in fiecare zi in spatele usilor inchise iar daca ajung la un consens, atunci se intalnesc oficial si semneaza.
Pana atunci, nu ramane decat sa asteptam.
Ce-ar fi in plus fata de update-ul precedent, e ca s-ar putea sa prelungeasca perioada de tranzitie.
Doamna Prim Ministru a venit cu ideea, iar cei de la UE n-au zis nu. Asta nu inseamna ca se va intampla neaparat. E doar o idee.
Practic, cei din UK au ajuns la concluzia ca s-ar putea sa le trebuiasca mai mult de 21 de luni (care ar fi perioada de tranzitie) pentru a ajunge la un super deal cu cei de la UE.
E aproape hilar cum au ajuns ei la concluzia asta tocmai acum, cand orice mare negociator la planetei a spus, in repetate randuri, ca pentru a ajunge la un deal de proportiile celui ce va trebui semnat intre UK si UE e nevoie de cel putin 5-7 ani!
In fine...
Ce inseamna Irish backstop
Acum, pentru cei ce au auzit/vazut la TV expresia "Irish backstop" (sau "Brexit backstop") si nu stiu ce inseamna, o s-o explic mai jos in termeni simpli.
Practic, atat cei din UK cat si cei din UE au ajuns la concluzia ca "trebuie ceva (Withdrawal Agreement) semnat acum inainte de Brexit (29.03.2019) si apoi avem timp la dispozitie pana la terminarea perioadei de tranzitie (31.12.2020) sa negociem detaliile prin care vom colabora in viitor"
Bun!
Numai ca urmatoarea intrebare a fost "si ce se intampla daca nu ne intelegem pana la 31.12.2020?"
Iar aici intervine acest Irish backstop.
Adica o formula prin care, chiar daca UK iese din UE fara o intelegere referitoare la viitoarea coloborare, sa nu existe granita intre Irlanda si Irlanda de Nord.
Iar aici nu se inteleg. Practic, asta e singura problema care a ramas de rezolvat! Daca o rezolva pe asta, se termina totul cu bine!
Mai exact, UE vrea ca Irlanda de Nord sa ramana cumva aliniata la regulile UE in cazul in care la data de 31.12.2020 n-au ajuns la o intelegere.
Dar asta insemna ca vor sa desparta UK in bucati. Pentru ca, in ochii UE, doar Irlanda de Nord ar trebui aliniata, nu tot Regatul.
Insa, in ochii UK nu se poate asa ceva, pentru ca s-ar crea o granita artificiala in Marea Irlandei. Adica intre Irlanda de Nord si restul UK.
Ceea ce, ca s-o parafrazez pe doamna May, nici un Prim Ministru Britanic nu va fi de acord cu asa ceva vreodata!
Si aici ii dau dreptate: UK n-ar mai fi UK! Nu se poate asa ceva...
De cealalata parte, UK ar dori ca tot Regatul, nu doar Irlanda de Nord, sa ramana aliniat regulilor UE. Ceea ce UE nu e de acord. Cel putin deocamdata..
Deci, asta ar fi problema care reprezinta cei 5% ramasi de care vorbea doamna May.
In plus, UK vrea ca acest backstop sa fie pe un termen limita, in timp ce UE spune ca nu se poate impune o anumita perioada pe motiv ca "daca iar nu ne intelegem nici in perioada urmatoare, ce facem?"
Practic, nu se inteleg la ce se va intampla cu Irlanda si Irlanda de Nord in cazul in care la data de 31.12.2020 nu ajung la un deal in ce priveste parteneriatul viitor dintre UK si UE.
Asta e problema!
Mergand mai departe, ar fi cateva date in calendar la care ar trebui sa fim atenti:
Cam acestea ar fi punctele de interes ce urmeaza si pentru care voi face update-uri in momentul in care va fi nevoie.
Sau, daca apare altceva intre timp, voi adauga repede un update.
Sigur, lucrurile sunt putin mai complicate deoarece nu exista o majoritate in Parlament care sa fie de acord asupra aceluiasi lucru. Dar nu intru acum in amanunte, astept sa vad cum sa deruleaza.
In alta ordine de idei, doamna Prim Minstru a fost intrebata din nou in Parlament despre cetatenii UE aflati in UK si , din nou, a spus acelasi lucru: ca cei ce se afla deja in UK la data iesirii, vor avea drepturile garantate!
Sa speram ca asa va ramane, desi mi-ar fi placut sa fie negru pe alb scris undeva intr-o lege UK.
Bun!
Ca sa inchei, marele update care a fost prezentat la TV cu cele 95%, e un bluff.
Pana nu rezolva problema granitei, nu se semneaza nimic, chiar daca va veni maine doamna May sa ne zica ca acum sunt 99,99%!
Vrei sa ajuti?
Multumesc tuturor celor ce sustin acest site prin donatiile lor!
Daca vrei si tu sa ajuti, click pe acest link!
Nu-ti fa probleme mai romane in GB pt ca englezu daca zice un lucru se tine de cuvant. Nu joaca alba neagra sau sa faca ca italienii & spaniolii exemplu (iti dau 2000€ pe luna si cand isi i-a omul salariul ramane cu 1300€). Unicul lucru ce nu imi place e ca romanii din GB sant rai de fel si numai curiosi invidiosi, nu se ajuta la greu deloc. Polonezii, portughezi, indieni, turci etc nu se dusmanesc asa cum o fac ai nostri .Numai bine.
Se aud zvonuri ca dupa martie 2019 nu mai putem face NINO. Stii ceva in privinta asta?
Eu am auzit zvonuri invers, ca ramane la fel ca si pana acum. In plus, daca ajung la un deal, atunci intra in „vigoare” perioada de tranzitie. Iar pe perioada de tranzitie nu se schimba nimic…
Dar de unde auzi zvonurile astea?
Din pacate zvonurile vin tot de la romanii aflati in Anglia. Gen „atoatestiutori”. In general nu ma incred in zvonuri. Astept pana se aude ceva oficial. Dar doresc sa imi aduc sotia aici si nu eram sigur de NINO. Multumesc pentru raspuns. M am mai linistit.