by Ovidiu 

noiembrie 19, 2018

brexit update noiembrie 2018

Daca ai deschis TV-ul pe data de 14 Noiembrie ai fost, mai mult ca sigur, asaltat pe toate canalele cu un mare BREAKING NEWS!

Anume, ca s-a ajuns la o intelegere intre UK si UE in ce priveste Brexit-ul!

Si probabil te-ai bucurat cum m-am bucurat si eu. 

Numai ca bucuria mea a durat putin. Si am sa explic mai jos de ce.

In primul rand, daca te intrebi de ce mi-a luat 5 zile sa fac un update (pe care toata lumea il astepta!) trebuie sa stii ca numarul de pagini pe care a trebuit sa le citesc este de 585!

Da, ai citit bine! Withdrawal Agreement are nu mai putin de 585 de pagini.

Si nu sunt scrise pe intelesul oamenilor de rand (ca mine, de ex) ci scrise in limbaj juridic ce trebuie descifrat paragraf cu paragraf.

Dar asta n-a fost o problema. Am pierdut doar o noapte. In plus, am sarit peste capitolele in care nu se vorbeste despre drepturile romanilor in UK. 

In fond, acestea ne intereseaza.

Problema a venit a doua zi dimineata cand Ministrul pentru Brexit, Dominic Raab, si-a dat demisia din Guvern. Si nu intelegeam de ce...

brexit update noiembrie 2018 dominic raab

Deci, chiar cel care a negociat aceste 585 de pagini a spus ca nu poate fi de acord cu ce scrie in ele. Cam dubios, dar in fine..

Insa problemele nu s-au oprit aici. Au urmat inca alte 6-7 demisii (unii mai mari in rang, altii mai mici) unde motivatia a fost aceeasi: nu putem fi de acord cu acest deal.

Atunci mi-am dat seama ca trebuie sa citesc si restul paginilor sa vad unde e nemultumirea pentru ca lucrurile erau deja clare:

(99%) Acest deal nu va trece de votul din Parlament!

Mai pe inteles, Guvernul a reusit sa supere pe toata lumea astfel incat sa nu aiba o majoritate ce poate vota aceasta intelegere in Parlament!

Iar daca nu trece de Parlament, atunci... n-avem un deal. (am explicat mai jos ce variante au ramas)

De aici a rezultat si intarzierea cu care am facut acest update. Si pe acesta cale imi cer scuze, deoarece stiu ca foarte multi l-au asteptat. 

Insa nu aveam ce scrie, in afara de cateva fumigene. Si nu e stilul cu care am obisnuit sa adaug informatii clare pentru toti romanii care citesc acest blog.

Bun!

Acum, sa explic mai departe o parte din detaliile tehnice.

Dupa cum deja stii, orice deal intre UK si UE trebuie trecut mai intai atat prin Parlamentul din UK, cat si prin Parlamentele tuturor celorlalte 27 state membre.

Daca cele 27 state membre sunt de acord, atunci trebuie trecut prin Parlamentul European. Dar aici trece fara probleme (ma refer la ambele situatii)

Unde nu trece, e cel din UK.

Nu exista suficienti parlamentari care sa fie in favoarea acestui deal din motive lesne de inteles. Nici ai puterii, nici ai opozitiei, nici amestecati. Oricum i-ai aduna, nu sunt destui.

Mare parte din ce a promis Doamna May inainte si in timpul negocierilor, nu se regaseste in aceasta intelegere. Sau cel putin asa e interpretabil.

  • a spus ca nu vor da nici un ban catre UE, dar intelegerea e ca trebuie sa plateasca 39 de miliarde de lire (chair daca nu scrie negreu pe alb!)
  • apoi, Curtea Europeana de Justitie nu va mai avea putere fata de legile din UK, dar intelegerea zice invers;
  • iar cea mai importanta parte este unde scrie ca UK nu poate parasi Custom Union (in cazul in care se foloseste de back-stopul la granita cu Irlanda) decat cu acordul UE, iar madam May a zis invers. 

Cum spuneam, sunt multe articole de care ne putem lega, insa cele 3 exemple de mai sus au dus, in mare parte, la demisiile in lant de care vorbeam la inceput si la pierderea majoritatii in Parlament (care si asa era foarte fragila)

Sigur, inca nu s-a votat, ar zice unii. 

Mai intai se voteaza in Parlamentul UE. S-a stabilit ca votul sa aiba loc Duminica, 25 Noiembrie, la 9:30 dimineata!

Apoi, daca trece (si sigur trece!) de Parlamentul UE, se va vota in Parlamentul UK undeva in Decembrie. Unde sigur nu trece!!

Dar s-ar putea ca nici macar sa nu ajungem la votul din Parlament. Zic asta, deoarece Parlamentarii partidului de la putere s-au impartit in tabere.

Unii au inceput deja sa stranga asa-zisele scrisori de no confidence. Asta inseamna ca vor s-o dea jos pe Doamna May. 

Nu intru prea mult in detalii aici, ca ne pierdem in ele, de cate scrisori e nevoie si cati trebuie sa voteze.

Important e ca se incearca debarcarea si am explicat mai jos cum se vor desfasura lucrurile si ce posibile scenarii ne asteapta.

Prima varianta

  • Nu sunt destule scrisori de no confidence si atunci nu se tine votul impotriva PM;
  • Urmeaza votul din Parlament in Decembrie pentru a aproba intelegerea cu UE;
  • Daca trece, atunci nu ramane decat sa implementeze intelegerea pana in Martie 2019;
  • Daca nu trece de Parlament, atunci partidul de opozitie propune o motiune de no confidence impotriva PM;
  • a) Daca motiunea trece, atunci PM trebuie sa-si dea demisia si s-ar putea sa fie alegeri anticipate (iar apoi nu se stie);
  • b) Daca motiunea nu trece, atunci Parlamentul spune Guvernului ce sa faca mai departe: UK iese fara nici o intelegere (No Deal), Renegociere cu UE sau Un nou referendum;

Urmeaza a doua

  • Sunt destule scrisori de no confidence si se tine votul impotriva PM;
  • Prim Ministrul May pierde votul; 
  • Atunci urmeaza alegeri si un posibil alt premier;
  • Iar mai departe nu putem sti ce urmeaza;

A treia varianta

  • Sunt destule scrisori de no confidence si se tine votul impotriva PM;
  • Prim Ministrul May castiga votul; 
  • Atunci se voteaza intelegerea in Parlament si se reiau pasii de la prima varianta;

Dupa cum se poate observa, treaba e complicata rau.

S-ar putea sa nu se ajunga aici, desi ultima oara cand am verificat se anuntau deja 42 de scrisori din 48 necesare.

In alta ordine de idei, se vehiculeaza un nou referendum, o posibila prelungire a art. 50, o anulare totala a art. 50, s.a.

Cate tabere, atatea variante posibile!

Singura chestie sigura, e ca cele 585 de pagini cu care au cazut de acord cele doua parti, nu au sanse sa treaca de Parlamentul UK.

Iar pe de alta parte, singura majoritate care exista in Parlament, e anti-No deal.

Practic, sunt multi care cred (din toate partidele) ca un No Deal ar fi catastrofal pentru UK si nu vor sa ajunga acolo.

Bun! N-o mai lungesc...

Stiu ca pare foarte tehnic si poate nu intereseaza pe toata lumea, dar am vrut sa arat, in cat mai putine cuvinte, cat de complicata a ajuns sa fie aceasta situatie!

Daca, printr-un miracol, se ajunge la votul din Parlament si aceasta intelegere trece, atunci o sa fac clare drepturile romanilor in UK (care au ramas aproape neschimbate) printr-un nou articol.

Voi reveni cu un update imediat ce se intampla ceva notabil.

Vrei sa ajuti?

Multumesc tuturor celor ce sustin acest site prin donatiile lor!

Daca vrei si tu sa ajuti, click pe acest link!

Vrei sa ajuti la randul tau? Super! Da-i un share!

About the author 

Ovidiu

Ovidiu a ajutat mii de romani, din 2013 si pana acum, sa emigreze cu succes in UK. Nu numai atat, dar si dupa ce au ajuns aici, ghidurile sale (pas cu pas) puse gratuit pe site la dispozitia lor i-a ajutat, mai departe, sa-si creeze un viitor mai bun in UK.

  • Salut Ovidiu ! Apreciez munca ta și articolele tale m-au ajutat foarte mult până acum. Am 2 întrebări la care nu am reușit să găsesc un răspuns pe site :
    1. Dacă vin pe 5 februarie 2019 în U.K. și mă stabilesc la Warrington am timp până pe 29 martie 2019 să îmi fac nino și restul actelor ? Pot fi refuzat ?
    2. Dacă am acte care dovedesc că locuiesc și muncesc în U.K. pot conduce mașină cu nr de RO, dar cu contract de împuternicire ( procură notarială ) ?
    Multumesc pentru tot ce faci.

    • Salut!

      1. N-ai nici o problema (de nici un fel!), atata timp cat ajungi in UK inainte de 29 Martie!

      2. Chiar nu stiu care e chestia cu procura notariala. Am mai auzit-o, dar nu stiu daca functioneaza… Insa Guvernul nu mentioneaza nicaieri ca asta te-ar salva. Optiunea asta nu exista negru pe alb nicaieri.

      Bafta!

    • Daca ai acte ca muncesti si locuiesti in UK inseamna ca esti rezident si in cazul asta nu ai voie sa circuli cu o masina cu numere straine.

  • Nu va speriati ca nu ne da afara. Altfel ei pierd taxe & impozite pe urma noastra. Sa.i dea afara pe tigani, puturosi si criminali violatori.

    • Mi se pare foarte normal sa nu ai beneficii daca nu ai cotizat, platit taxe, o perioada anterioara inainte de a le obtine. Ceea ce oricum nu e cazul acum.
      Nu stiu ce intelegi tu prin multe, dar la doi copii alocatia inseamna 137 de lire pe luna si sincer nu cred ca sta cineva in banii astia daca a venit cu intentii serioase.

  • Buna,

    Vreau sa vin in uk la sfarsitul lui decembrie. Daca Marea Britanie iese in UE fara acord este posibil sa ne trimita in martie acasa? Multumesc!

    • Pe 15 se voteaza in Parlament. Iar pe 21 ar urma sa se dea drumu la aplicatiile pentru rezidenta. O sa adaug un ghid pe site daca totul ramane cum s-a stabilit.

        • Nu cred ca se va intampla asta, pentru ca exista majoritate in Parlament impotriva acestui lucru. In plus, asta ar insemna granita intre Irlanda de Nord si Irlanda.. si nici asta nu prea e posibil..

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >