by Ovidiu 

februarie 17, 2023

ai obtinut pre settled

Daca ai obtinut statut pre-settled in UK, atunci aceasta stire te intereseaza in mod direct!

Despre ce-i vorba?

Pe scurt, Inalta Curte din UK (High Court) a hotarat, in urma unui Judicial Review, ca Schema de reglementare UE (EU Settlement Scheme) prin care cetatenii UE trebuie sa aplice pentru rezidenta in UK in urma Brexit-ului, este "unlawful"(impotriva legii)

Hotararea a fost luata la data de 21.12.2022 dar n-am vrut sa aduc vorba despre ea pana acum doarece Ministerul de Interne (Home Office) a avut dreptul sa faca Apel la decizie. Cei pasionati de detalii pot gasi hotararea aici.

Acum cateva zile insa, la data de 15.02.2023, cei de la Home Office au spus sa nu mai intentioneaza sa faca Apel, astfel hotararea ramanand definitiva. Asadar, am decis ca este cazul s-o aduc si eu, la randul meu, la cunostinta romanilor din UK.

La ce exact se refera hotararea judecatoreasca?

Ei bine, cei de la IMA, ajutati de Comisia Europeana si fundatia the3million, au argumentat in instanta faptul ca este impotriva Acordului de retragere (Withdrawal Agreement) ca celora care au obtinut deja statutul pre-settled (rezidenta temporara) sa li se ceara sa aplice din nou pentru a obtine statutul settled (rezidenta permanenta). 

Dupa cum stii, actualmente, daca ai statut pre-settled, iti expira, si nu aplici pentru statutul de settled, practic iti pierzi toate drepturile in UK: dreptul la munca, la chirie, la serviciul de sanatate, la beneficii, etc. Nu numai atat, dar fiind fara niciun fel de statut in UK, vei deveni automat un overstayer, deci unlawfully in UK. (ilegal in UK)

Asadar, cazul de fata s-a referit la situatia celor ce nu vor mai aplica a 2a oara pentru rezidenta (din diferite motive) in scopul obtinerii celei permanente.

Practic, judecatorului de caz i s-a atras atentia asupra a 2 aspecte/intrebari:

 1. 1
  Permite Acordul de retragere Ministerului de Interne sa indeparteze rezidenta (si alte drepturi) detinatorilor de statut pre-settled (rezidenta temporara) care nu reusesc sa depuna o cerere ulterioara pentru statutul de settled (sau, in situatii limitate, pentru statutul de pre-settled)?
 2. 2
  Dobandirea rezidentei permanente de catre titularii de rezidenta temporara depinde de o a doua cerere (aplicatie) sau rezidenta permanenta are loc automat atunci cand situatia unei persoane indeplinește conditiile relevante?

In termeni simpli, intrebarea ar fi e nevoie de o a 2a aplicatie pentru a transforma rezidenta temporara in rezidenta permanenta?

Dupa cum stim, Home Office se jura ca da!

Din fericire pentru cei ce au obtinut deja statut pre-settled, judecatorul a hotarat ca nu este nevoie de o a 2a aplicatie.

Hai sa intram un pic in amanunte...

Legat de primul aspect, Autoritatea Independenta de Monitorizare (IMA), sustinuta de Comisia UE, a sustinut ca Acordul de retragere necesita o singura cerere de statut de rezidenta pentru statele gazda care au optat pentru procesele de cerere constitutiva.

Acestia au sustinut ca partea drepturilor cetatenilor din Acordul de retragere nu prevede, in mod explicit sau implicit, ca cei carora li se acorda statutul de rezident temporar trebuie sa depuna o a doua cerere pentru statutul de rezident permanent, cu riscul de a-si pierde toate drepturile daca o nu o fac.

Intrucat Acordul de retragere nu spune ca o persoana care nu reuseste sa solicite schimbarea statutului de rezident temporar intr-un statut de rezident permanent isi pierde toate drepturile, orice sistem (sau lege) care are ca efect acest rezultat nu este permis sub Acordul de retragere.

Instanta a retinut ca o persoana cu drepturi de sedere in temeiul Acordului de retragere si-a pastrat aceste drepturi pe viata atata timp cat a continuat sa indeplineasca conditiile relevante - conditii care nu au inclus depunerea unei cereri ulterioare.

Legat de al 2lea aspect, dupa ce a constatat ca o persoana nu isi poate pierde drepturile de sedere doar pentru ca statutul sau de rezident temporar (pre-settled) expira, instanta s-a ocupat de intrebarea a 2a: cum este dobandita rezidenta permanenta in temeiul Acordului de retragere? Problema s-a pus daca o persoana cu statut pre-settled trebuie sa faca o a doua cerere pentru a obtine rezidenta permanenta.

Iar aici, desi a fost un shimb de replici destul de stufos intre reprezentantii Home Office si cei ai UE,-IMA nu vreau sa plictisesc pe nimeni cu detaliile asa ca voi prezenta doar concluzia judecatorului.

Anume, un detinator al statutului pre-settled dobandeste in mod automat rezidenta permanenta atunci cand sunt indeplinite conditiile articolului 15 din Acordul de retragere. Nu exista nimic in Acordul de retragere care sa impuna titularului statutului pre-settled sa solicite acordarea rezidentei permanente.

Absolut fabulos!

Ce inseamna aceasta decizie pentru detinatorii de rezidenta temporara (statut pre-settled)

Deocamdata, nimic. Viata merge mai departe ca si pana acum si va trebui sa asteptam sa vedem cum cei de la Home Office vor alege sa modifice, cred eu, (cumva) tot procesul de aplicare pentru settled. Probabil va fi o trecere automata de la rezidenta temporara la rezidenta permanenta, fara a fi nevoie de o alta aplicatie. 

Desigur, daca sunt indeplinite celelalte conditii cerute.

Mai trebuie cei cu pre-settled sa aplice pentru settled?

Deocamdata, Da!

Ii indrum pe toti cei care se afla in situatia de fata, sa aplice in continuare pentru rezidenta permanenta settled, desigur cand indeplinesc conditiile, deoarece pana nu vedem negru pe alb ce hotaraste Home Office sa faca, nu putem ocoli sau ignora sistemul actual de acordare a rezidentei permanente.

Concluzie

1. Decizia judecatorului se refera strict la cei ce au obtinut deja statutul pre-settled folosindu-se de Acordul de retrage. Ceilalti nu sunt afectati (cum ar fi cazurile Surinder Singh, Zambrano sau unii self-employed si studenti care au obtinut cumva rezidenta temporara dar nu sunt acoperiti de Acordul de retragere)

2. Judecatorul a decis ca este "unlawful" (impotriva legii - impotriva Acordului de retragere) ca Home Office sa ceara detinatorilor de rezidenta temporara sa aplice din nou pentru a obtine rezidenta permanenta.

3. Judecatorul a decis ca cei care au obtinut deja rezidenta temporara pre-settled status, conform Acordului de retragere, n-au cum sa-si piarda acest drept doar pentru ca nu aplica din nou. Se poate pierde, dupa cum stii, din alte cauze. Dar lipsa unei  aplicatii ulterioare (o a 2a aplicatie) nu poate fi una din cauze.

4. Home Office a refuzat sa faca Apel la decizie, deci va trebui (cumva) sa puna in aplicare hotararea Inaltei Curti.

5. Pana nu vedem ceva oficial de la Home Office, ii indrum pe toti cei care au deja statut pre-settled si se incadreaza pentru settled, sa aplice in continuare, ca si pana acum, folosind aplicatia EUSS.

Orice alte intrebari, lasa-mi un mesaj mai jos.

Iar pentru consultanta si alte servicii, acceseaza aici pagina de servicii.

Vrei sa ajuti la randul tau? Super! Da-i un share!

About the author 

Ovidiu

Ovidiu a ajutat mii de romani, din 2013 si pana acum, sa emigreze cu succes in UK. Nu numai atat, dar si dupa ce au ajuns aici, ghidurile sale (pas cu pas) puse gratuit pe site la dispozitia lor i-a ajutat, mai departe, sa-si creeze un viitor mai bun in UK.

 • Ovidiu esti un Roman de toata isprava!
  Multumesc pentru toate informatiile, apropo rezidenta mea temporara expira la anul in Septembrie, sper sa nu mai fie nevoie pentru inca o aplicatie!
  Multa sanatate si in an mai bun pentru toata lumea!
  Salutari din Lancashire!

  • Multam de aprecieri.

   Legat de rezidenta ta, nu trebuie sa astepti pana iti expira. Poti aplica cand aduni 5 ani de UK.

   Dar, da, ai dreptate. Sper sa nu mai fie nevoie de inca o aplicatie. In teorie, n-are cum sa fie din moment ce nu are temei legal

   Bafta multa!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >